Linkovi

Crna Gore pomaže Srbiji i BiH


Poplave u Bosni i Hercegovini
Poplave u Bosni i Hercegovini

Gotovo da nema institucije, preduzeća ili pojedinca koji iz Crne Gore nijesu, u granicama mogućnosti, uputili pomoć ugroženima u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Društveno odgovoran odnos prema situaciji u susjednim zemljama, pogođenim katastrofalnim poplavama, uočljiv je na svakom koraku: od medija do učenika i studenata koji se utrkuju da u teškom trenutku po susjede, pokažu solidarnost.

Prva je reagovala Vojska Crne Gore i u pravcu Srbije, u skladu sa zahtjevima kriznog štaba Srbije, uputila sedam timova – pet spasilačkih i po jedan medicinski i ronilački, koji su stavljeni na raspolaganje spasiocima na teritoriji Obrenovca.

"Vojska Crne Gore je na osnovu odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost i naredbe ministra odbrane angažovala raspoložive snage da pruži pomoć Srbiji na teritoriji gdje je Krizni stab Srbije procijenio da smo ovog momenta najpotrebniji
", rekao je potpukovnik VCG Zoran Lazarevich.

Na raspolaganje su stavljeni i helikopteri, ali je procijenjeno da za sada nijesu potrebni. Pomoć Vojske ponuđena je i BiH:

"Za sada nijesu iskazali potrebu za našom pomoći, ali smo se i njima stavili na raspologanja i bićemo tu ako bude potrebni"
, istakao je Lazarević.

O, kako je rekao, “nezapamćenoj solidarnosti” građana Crne Gore, svjedoči i ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac:

"Ovo je samo još jedan vid zaista izuzetne solidarnosti građana Crne Gore prema problemima građana u Srbiji", rekao je Bingulac.

Pripadnici Vojske Crne Gore, koji su upućeni u Srbiju da pomognu stanovništvu na područjima ugroženim poplavama, stavljeni na raspolaganje Kriznom štabu u Obrenovcu i uglavnom su angažovani na evakuaciji građana ove najugroženije opštine u Srbiji.

Kako je danas saopšteno iz Ministarstva odbrane, “crnogorski vojnici su se uvjerili u tešku situaciju, a potvrđeno je očekivanje da će ovo biti izuzetno težak zadatak za čiju su realizaciju potrebne visoke sposobnosti svakog pojedinca”.

Putem donatorske linija građani Crne Gore, podsredstvom tri mobilna operatera, do sada uputili 100.000 eura novčane pomoći. Crnogorska vlada je danas, na zahtjev građana i NVO, odlučila da SMS poruke namijenjene humanitarnoj pomoći za poplavljena područja u Srbiji i Bosni i Hercegovini budu oslobođene poreza na dodatu vrijednost.

Ugroženim područjima mnogi pomažu i uplatom novčanih iznosa kod komercijalnih banaka u Crnoj Gori. Pomoć za ugroženo stanovništvo Srbije, BiH i Hrvatske organizovano se prikuplja na fakultetima i u srednjim školama.

Prioritet je da se donira pomoć u flaširanoj vodi, konzerviranoj hrani, hrani za bebe i sredstvima za održavanje higijene. I političke stranke, u skladu sa mogućnostima, uključile su se u akciju doniranja pomoći za ugrožene u Srbiji I BiH.

Predsjednik države Filip Vujanović uputio je saučešće zbog izgubljenih ljudskih života i ogromne materijalne štete koje su izazvale poplave u regionu, navodeći da će Crna Gora i njeni građani nastaviti da pomažu ugroženima.

Građani Crne Gore, ne prvi put, ogorčeni su zbog izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića koji je kazao da je nepogoda koja je zadesila čitavu Evropu opomena zbog slavljenja austrijskog pobjednika za pjesmu Evrovizije Končite Vurst. On dodaje da sve što se dešava u Srbiji je “znak da Gospod voli baš Srbiju i da ih stradanjem vraća na pravi put”.
XS
SM
MD
LG