Linkovi

File: Važan korak u procesu priključivanja


Evropski komesar za proširenje Štefan File i crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić na konferenciji za novinare u Kotoru nakon neformalnog skupa šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana (gov.me)
Evropski komesar za proširenje Štefan File i crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić na konferenciji za novinare u Kotoru nakon neformalnog skupa šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana (gov.me)

U Kotoru je održan neformalni skup šefova diplomatija zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i evropski komesar za proširenje Štefan File

Na skupu je zaključeno da su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i infrastrukturna povezanost država regiona, ključni za značajnije unaprjeđenje saradnje

Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić, rekao je da je razgovarano o stvaranju uslova za obezbjeđenje dodatne vrijednosti procesu stabilizacije i asocijacije sa ambicijom da se identifikuju mogućnosti ubrzavanja i ispunjavanja standarda kako bi region bio pripremljen za buduće članstvo i obaveze u Evropskoj uniji. On je objasnio da su identifikovane tri ključne oblasti.

“Prva je oblast vladavina prava, s obzirom na to da proces pridruživanja zemalja regiona EU u svom sadržaju i jezgru podrazumijeva standarde vladavine prava. Druga je ekonomsko upravljanje, s obzirom na to da nas kriza koja i dalje traje sa svojim posljedicama uči da je neophodno da zemlje regiona unaprijede ekonomsko upravljanje kako bi bile spremne da u budućem periodu budu otpornije na ekonomske krize”, kazao je Lukšić.

On je rekao da treću oblast čine načini za unapređenje infrastrukturne povezanosti i identifikovanje mjera za podršku regionalnoj trgovini i uklanjanju poslovnih mjera u regionu.

Lukšić je rekao da je File na sastanku predstavio naredne aktivnosti koji će omogućiti zemljama u regionu da se što bolje pripreme i doprinesu regionalnoj saradnji. Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File, rekao je da je današnji sastanak veoma važan korak zemalja regiona u procesu priključivanja.

“U našem godišnjem progres izvještaju vidjeli ste koliko pažnje posvećujemo regionalnoj saradnji i drago mi je što je ministar pomenuo tri stuba koji su već duboko ukorijenjeni u proces proširenja”, kazao je File.

On je naglasio značaj zajedničke borbe zemalja regiona koje žele da naprave mrežu kako bi se zajedničkim snagama borile protiv organizovanog kriminala.

“Prošle godine, dogovorili smo se kako da se poboljša ekonomsko stanje u državama aspirantima i kandidatima, a sada ovdje možemo da vidimo kako možemo pomoći da zemlje postanu konkurentne ne samo na lokalnom već i na širem nivou”, kazao je File.

File je kazao da se sada razmišlja o određenim projektima u oblastima transporta i energetike.

“Tu ćemo moći da vidimo kako možemo na konkretan način u specifičnom vremenskom periodu da poboljšamo infrastrukturu u regionu i kako da je povećamo između zemalja”, kazao je File.

On je naveo i da je danas dogovoreno da se nakon ljeta organizuje ministarska konferencija na visokom nivou kojoj će prisustvovati ministri ekonomije i inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG