Linkovi

Mandić i Radunović se brane sa slobode, ambasada SAD osudila nasilje


Protesti u Crnoj Gori
Protesti u Crnoj Gori

Tužilaštvo sumnjiči Andriju Mandića i Slavena Radunovića za krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja; Ambasada SAD poručila da političke razlike treba rešavati u okviru parlamentarnih institucija, a ne na ulici

Andrija Mandić i Slaven Radunović su nešto prije 20 sati pušteni iz Vrhovnog državnog tužilaštva gdje su privedeni ranije danas, u poslijepodnevnim satima.
Iz Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici saopštili su večeras da su Mandić i Radunović pušteni da se brane sa slobode

"Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, službenici Uprave policije CB Podgorica uz krivičnu prijavu, u prostorije Tužilaštva, doveli su osumnjičene A.M. i S.R., zbog postajanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja (član 362, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore). Osumnjičeni su pred državnim tužiocem iznijeli odbranu u prisustvu advokata koje su sami angažovali. Pošto je ocijenjeno da više ne postoje zakonski osnovi za zadržavanje, osumnjičeni su, nakon saslušanja, pušteni da se u daljem toku postupka brane sa slobode", navodi se u saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva.

Mandića i Radunovića je uz poslanike Fronta ispred tužilaštva sačekalo i nekoliko desetina njihovih pristalica. Nakon puštanja Mandića i Radunovića, pristalice i poslanici DF-a su prošetali Ulicom slobode i vikali "Gotov je". Na Twitter nalogu Sloboda traži ljude, nakon puštanja Mandića i Radunovića, objavljena je poruka "Poslije ovoga, još odlučnije i još jače, svi zajedno".

Funkcioneri DF-a okupili su se ranije večeras ispred Vrhovnog državnog tužilaštva gdje su se Mandić i Radunović nalazili od popodnevnih sati.
Branko Radulović je rekao da će od VDT-a tražiti informaciju na koji način i prema kojim zakonima se Mandić i Radunović drže u tužilaštvu. Nakon kraćeg razgvora sa obezbjeđenjem u tužilaštvu, Radulović je novinarima rekao da će za desetak minuta imati “ovakvu ili onakvu informaciju”.

VDT sumnjiči Mandića i Radunovića za krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja , time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore, saopšteno je ranije iz VDT-a. Kolegijum Skupštine Crne Gore zatražio je da se što prije privedu svi koji su započeli sinoćnje incidente u na protestu koji je organizovao Demokratski front.. Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je, nakon sjednice, da izražava žaljenje zbog sukoba. On je naglasio je da je država spremna da preuzme odgovornost i da institucije funkcionišu.

Đukanović: Pokušaj državnog udara

Predsednik Vlade Milo Đukanović ocenio je da su protesti Demokratskog fronta u subotu uveče predstavljali pokušaj državnog udara i da u političkoj ravni nema nikakve dileme da odgovornost za događaje snosi organizator skupa, a da iza protesta stoje velikosrpski nacionalistički krugovi u Srbiji i Rusija.

"Odgovorni su organizatori tog protesnog skupa i oko toga makar u političkoj ravni ne može biti dileme" , rekao je Đukanović u intervjuu emitovanom večeras udrugom Dnevniku Hrvatske televizije.

Po njegovim rečima, protesti nisu ekslairali u nasilje ranije "prije svega zbog uzdržanosti policije i drugih državnih organa koji su radili na obezbeđivanju tog skupa i koji su od 27. septembra pa do sinoć do neko doba stojički
podnosili provociranje ljudi koji su učestvovali na tim skupovima".

"U jednom trenutku sinoć je to preraslo u otvoreno u brutalno nasilje, u pokušaj zauzimanja državnih institucija, dakle, u pokušaj definitivno nasilnog rušenja
vlasti zbog promjene kursa državne politike i onda je naravno moralo doći do odgovora policije koji je po mom sudu bio u skladu sa Ustavom i zakonom i onim što su policijska ovlašćenja predviđenja za postupanje u takvim situacijama" , rekao je Đukanović.

U Podgorici mirno posle nereda

Sukob policije i demonstranata, na desetine povrijeđenih policajaca i učesnika protesta, razbijene radnje, semafori, ulični mobilijar, grad obavijen dimom od suzavca, privođenje lidera protesta..

To je epilog novog protestnog okupljanja DF koje je najavljeno kao miran i nenasilan skup, nakon što je istekao ultimatum da premijer Đukanović podnese ostavku i da se formira prelazna vlada koja bi organizovala fer izbore.

Neredi koji su izbili tri sata nakon početka protesta - rezultirali su sa više od 40 građana i policajaca koji su zatražili ljekarsku pomoć.

Poslanici DF-a sinoć su na konferenciji za novinare ispred Centra bezbjednosti sat iza ponoći saopštli da su bezuspješno pokušavali da dobiju informaciju o privedenom lideru Andriji Mandiću. Policija je sinoć privela i Slavena Radunovića nakon što je došao sa partijskim kolegama ispred Centra bezbjednosti.

Prije izbijanja incidenta ispred zgrade Skupštine, Mandić je na protestu rekao da Vladi i manjim koalicionim partnerima daje 45 minuta da prihvate ostavku Đukanovića i formiranje prelazne vlade koju bi činile sve parlamentarne partije. Mandić je zatim od policije tražio da pusti u zgradu parlamenta nezavisne i poslanike DF-a.

Jedan od lidera DF Predrag Bulatović je kazao sa bine da su u kontaktu sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i da je on predložio dijalog u Skupštini. Nakon neuspjelog dogovora sa Krivokapićem, poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da daju rok od deset minuta, a da nakon isteka “ne odgovaramo za ono što slijedi".

Nedugo potom, učesnici protesta zasuli su policiju petardama, bakljama, kamenicama, zapaljenim flašama sa benzinom i drugim predmetima, nakon čega su oborili dio zaštitne ograde.

Policija je na to uzvratila šok bombama i suzavcem, da bi potom nastao metež i jurnjava po gradu. Nakon što se u rastjerivanje demonstranata uključila SAJ, demonstracije su potpuno razbijene, a sukobi su nastavljeni u nekoliko gradskih kvartova.

Demonstranti su u centru grada razbili nekoliko izloga butika i prodavnica, a opljačkana je zlatara Majdanpek. Polomljena su i stakla na nekoliko poslovnica i banaka. Takođe, demolirano je i nekoliko semofora u užem centru grada.

Do sukoba demonstranata i policije došlo je i kod gradskog stadiona. Ponovo na meti bila televizija Pink M. Grupa mladića gađala je kamenicama zgradu tog medija, da bi potom nasrnula i na grupu policajaca. Napadnute su i ekipe dnevnog lista Pobjeda, Informer, a povrijeđena je novinarka portal Cdm.

U sukobima je povrijeđeno 15 policajaca, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević na vanrednoj konferenciji za medije. Konjević je saopštio da je policija tokom večerašnjih protesta postupala u skladu sa zakonom i u cilju očuvanja javnog reda i mira. Zbog sinoćnjih dešavanja, zakazane su hitne sjednice skupštinskog Kolegijuma i Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

DPS očekuje da će nadležne državne institucije u najkraćem roku, temeljno i profesionalno, do kraja istraže sve činjenice o sinoćnjim događajima, odlučno preduzmu sve zakonske mjere prema svim vinovnicima događaja.

"Crna Gora je i u ovakvoj situaciji pokazala da je stabilna država, sa snažnim institucijama koje funkcionišu u skladu sa principima vladavine prava i koje su spremne da odgovore na sve izazove", kažu u DPS-u.

Američka ambasada: Političke razlike rješavati dijalogom

Ambasada SAD u Podgorici je saopštila da snažno osuđuje nasilje ispoljeno tokom protesta 24. oktobra uveče koje je dovelo do povreda policajaca, novinara i demonstranata.

„Osuđujemo, takođe, oštećenje imovine, uključujući imovinu albanske ambasade. Potpunu istragu svih incidenata, u skladu sa utvrđenim zakonima i postupcima, trebalo bi brzo sprovesti. Iako su sloboda mirnog okupljanja i i sloboda izražavanja fundamentalna načela demokratije, pozivamo sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje zakona. Političke razlike trebalo bi da se rješavaju kroz konstruktivni dijalog u okviru parlamentarnih institucija a ne na ulici“, kaže se u saopštenju američke ambasade.

Delegacija EU: Demonstracije da, ali mirne

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izražava zabrinutost povodom sukoba koji su izbili sinoć, tokom demonstracija u Podgorici i koji su rezultirali povredama pripadnika policije, novinara i drugih osoba, kao i oštećenjem imovine. "Očekujemo od nadležnih organa da efikasno istraže sve incidente u skladu sa principima vladavine prava", saopštavaju iz Delegacije.

Iz Delegacije kažu da demonstracije predstavljaju legitiman i legalan način izražavanja političkih i drugih mišljenja, ali da bi trebalo da budu mirne i u skladu sa zakonom.

"Delegacija Evropske unije apeluje na sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog unutar Skupštine koja predstavlja ključni forum za političku debatu", zaključuje se u reagovanju.

Administrativni odbor u pripravnosti

Skupštinski Administrativi odbor je u pripravnosti u slučaju da nadležni državni organi zatraže skidanje poslaničkog imuniteta, saznaje, nezvanično, Portal RTCG u kabinetu predsjednika parlamenta. Policija je, kasno sinoć, u Centar bezbjednosti Podgorica, privela poslanike DF-a Andriju Mandića i Slavena Radunovića.

Sinoć je saopšteno da će policija, u konsultaciji sa nadležnim tužiocem, dalje postupiti. Novih zvaničnih informacija, za sada, nema. Podsjetimo, sinoć je objavljena nezvanična informacija da je Mandić uhapšen u podgoričkom restoranu "Kristal", a Radunović prilikom okupljanja ispred CB Podgorica.

Demonstracije protiv CG

Crnogorska iseljenička Udruženja osudila su sinoćnje demonstracije koje je organizovao Demokratski Front. U ime crnogorske dijaspore, Božo Vujičić iz Kanade je, za Radio Crne Gore, poručio da naši iseljenici podržavaju legalno izabranu vlast u Crnoj Gori. Poručio je da iseljenici žele jaku opoziciju koja će biti okrenuta Crnoj Gori, a kako dodaje, nikako ne mogu podržati onu koju predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić.

Vujičić je poručio da su demonstracije usmjerene, ne protiv vlasti, već protiv Crne Gore i njene nezavisnosti. Kazao je Vujičić da organizatori protesta rade u interesu Rusije, a preko Srpske pravoslavne crkve žele da spriječe ulazak Crne Gore u NATO i Evropsku uniju. Pozivaju iseljenici crnogorski narod kome je domovina u srcu da se ujedine u odbrani demokratije.

Kacin: Podrška za NATO će sada da raste

Novoimenovani ambasador Slovenije pri NATO-u Jelko Kacin proteste opozije vidi kao protivljenje nečemu samo radi protivljenja. Gostujući u emisiji "Živa istina", Kacin je, odgovarajući na pitanje da li će protesti koje organizuje Demokratski front imati bilo kakvog uticaja na odluku o pozivu u NATO-u, odgovorio:

“Svakako da će imati, mene bi bilo strah da tih protesta nema, sada kada i protesta ima, kada građani imaju pravo da pokažu svoje mišljenje, sada ste na bezbjednoj strani”, kazao je Kacin.

Kazao je da i ne bi savjetovao opoziciji da odluku o članstvu u NATO-u Crna Gora donese na referendumu.

Takva odluka, vodeći se iskustvom Slovenije, bila bi, napominje Kacin, bolna.

“To je vaše suvereno pravo, ako me pitate kao ambasadora ne smijem odgovoriti na to pitanje, ako me pitate kao Jelka Kacina - šapnuo bih vam privatno - nemojte se zezati, ja mislim da ste dovoljno zreli da će podrška toliko brzo porasti, da neće baš biti nikakve potrebe da se održi referendum”, kazao je Kacin.

XS
SM
MD
LG