Linkovi

CG: Policajac teže povređen, ultimatum Đukanoviću


Filippin
Filippin

Policijski starješina zadobio je teške tjelesne povrede, dok je još pet policijskih službenika lakše povrijeđeno na večerašnjim protestima na kojima je DF postavio ultimatum premijeru Đukanoviću da do subote donese odluku o prelaznoj vladi

Policijski starješina zadobio je teške tjelesne povrede, dok je još pet policijskih službenika lakše povrijeđeno na večerašnjim protestima, saopšteno je iz Uprave policije.

Policija navodi da nije koristila sredstva prinude.

"Učesnici nenajavljenog javnog okupljanja u Podgorici, u organizaciji Demokratskog fronta, večeras su na više lokacija policijske službenike gađali kamenicama, zapaljenim bakljama, flašama i metalnim i drugim predmetima, a pokušali su i da na više mjesta probiju policijski kordon i zaštinu ogradu kod objekta Skupštine. Policijski službenici, iako su se za to stekli zakonski uslovi, ka ovim licima ni u jednom od ovih slučajeva nisu upotrijebili sredstva prinude.

Jedan policijski starješina, koji je pogođen kamenicom, je zadobio teške tjelesne povrede, dok je još pet policijskih službenika zadobilo lakše tjelesne povrede. Jednom učesniku okupljanja je pozlilo nakon što je pogođen iz mase, navjerovatnije kamenicom, a koja je bila namijenjena policijskim službenicima. Njemu su policijski službenici pružili prvu pomoć i obezbijedili mu transport do medicinske ustanove gdje su mu konstatovane lakše tjelesne povrede", piše u saopštenju.

DF postavio ultimatum Đukanoviću

Na večerašnjem protestu Demokratskog fronta u Podgorici kome je prisustvovalo više hiljada građana, premijeru Milu Đukanoviću postavljen je ultimatum da do subote donese odluku o prelaznoj Vladi .U suprotnom, kako je poručio lider DF-a Andrija Mandić, "cijela Crna Gora dolazi u Podgoricu".

Na protestu su zabilježeni incidenti u kojima su povrijeđeni jedan demonstrant i jedan policajac. Nekoliko maskiranih osoba sukobilo se večeras sa policajcima ispred Skupštine Crne Gore, nakon čega je policija bacila suzavac. Više demonstranata i redari pokušali su da spriječe maskirane osobe da se obračunaju sa policijom.

Demokratski front DF zatražio je od parlamentarne većine da se do subote formira prelazna vlada, a premijer Milo Đukanović podnese ostavku. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić najavio je da će, ukoliko taj zahtjev ne bude ispunjen, u subotu biti organizovan novi protest na koji će, kako je rekao, doći čitava Crna Gora.

Iako, je on najavio da će večerašnji protest biti miran, neki od demonstranata su gađali policiju kamenicama, bakljama i limenkama. Prema nezvaničnim procjenama policije protestu je prisustvovalo između 4.000 i 5.000 hiljada građana, a Andrija Mandić je rekao da ih je bilo više od 10.000.

Pristalice Demokratskog fronta, koje su prisustvovale večerašnjem okupljanju u Podgorici prošetale su od Trga republike do zgrade MUP-a. Ispred zgrde MUP-a, gdje ih je sačekala policija, okupljeni se zadržali nekoliko minuta i uzvikivali: „Ostavke, ostavke!“, nakon toga su krenuli ponovo prema Trgu republike.

„Danas smo došli kao poslanici, a u subotu zovemo cijelu Crnu Goru“, kazao je Mandić.

On je od okupljenih, u ime Predsjedništva DF-a, tražio da se raziđu i dođu u subotu ako zahtjev ne bude ispunjen.

„Doći će cijela Crna Gora ako Milo Đukanović ne podnese ostavku ili ga koalcioni partner napusti i tako obori Vladu. Ultimatum je neopoziv“, kazao je Mandić.

Ovaj protest organizovan je nakon što je policija juče prekinula okupljanja DF-a koja su trajala 21 dan. Revoltirani tim postupkom DF je i sinoć organizovao protestno okupljanje u Podgorici, i tom prilikom je intervenisala policija jer su okupljeni građani polomili stakla na više izloga, bacali kamenice, suzavac i flaše prema policiji.

Nakon toga je policija, kako je saopšteno, “u skladu sa zakonom upotrijebila suzavac i gumene metke”. Takođe, policija je saopštila da je sinoć spriječila nasilan ulazak u zgradu Skupštine Crne Gore. Tom prilikom lakše je povrijeđeno više osoba, a protiv 15 građana je pokrenut prekršajni postupak.

Povodom jučerašnjih dešavanja u Podgorici, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ranije danas je pozvao na poštovanje ustavnog poretka, javnog reda i mira i rješavanje političkih pitanja u državnim institucijama Crne Gore.
“Interes građana Crne Gore je stabilnost i razvoj i on mora biti iznad svih drugih interesa”, kazao je Vujanović.

Na večerašnjem protestu, predsjednik Nove srpske demokratije i funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da je premijer Milo Đukanović napustio Crnu Goru. Tim povodom, oglasila se Demokratska partija socijalista koja je saopštila da Mandić ne govori istinu.

“Mandić je svoje pristalice i ukupnu crnogorsku javnost slagao u trenutku kada je premijer Đukanović predsjedavao sjednicom Vijeća za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, koja se održava svega 500 metara dalje od Trga na kome je Mandić pokušao da proširi svoju laž”, navodi se u saopštenju DPS-a.

Prema njihovim riječima na taj način je želio da osmjeli svoje pristalice da ruše institucije sistema, a time i državu Crnu Goru. Učesnici večerašnjeg protesta su se razišli, dok manje grupe i dalje izazivaju incidente po gradskim ulicama.

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (gov.me)
Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost (gov.me)

Vijeće za nacionalnu bezbjednost: Ugrozili stabilnost države

Tokom protesta Demokratskog fronta, a posebno nakon njihove zabrane, u postupcima organizatora i učesnika tih događaja bilo je više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana, ocijenilo je Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

Na sjednici Vijeća, kojoj je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, razmatrana je aktuelna bezbjednosna situacija povodom višednevnih protesta u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici.

Vijeće je, kako je saopšteno nakon sjednice, ocijenilo da je tokom tronedjeljnih protesta, a posebno nakon njihove zabrane u postupcima organizatora i učesnika tih događaja bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države, bezbjednost građana i njihove imovine.

Ocijenjeno je da su državni organi MUP i policija, kao i nadležne službe Glavnog grada postupale u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da je primjena policijskih ovlašćenja bila uzrokovana nezakonitim ponašanjem i aktivnim otporom učesnika protesta.

Vijeće daje punu podršku svim nadležnim državnim organima da odlučno, profesionalno i u skladu sa zakonom nastave da štite Ustavom zagarantovane vrijednosti demokratskog društva Crne Gore, integritet i slobodu svakog njenog građanina.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost koristi priliku da podsjeti da se povodom pokrenutih i svih drugih političkih pitanja što prije obnovi dijalog u okviru demokratskih institucija sistema.

Kamenovane prostorije TV Pink, povrijeđena novinarka

Grupa maskiranih izgrednika kamenovala je večeras prostorije TV Pink nakon završetka protesta u Podgorici. Policija je zbog sumnje da je kamenovao Pink privela M.J. (36) iz Podgorice.

"Sumnja se da je M.J, zajedno sa još nekoliko lica, večeras prilikom razilaženja učesnika nenajavljenog okupljanja u organizaciji Demokratskog fronta, zasuo kamenicama prostorije TV PINK M. Polomljeno je više stakala na objektu ove televizije, a tom prilikom lakše tjelesne povrede je zadobila urednica u ovoj TV kući.

O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji djela. Policijski službenici preduzimaju mjere i radnje na identifikovanju ostalih lica koja su zajedno sa M.J. kamenovala prostorije ove televizije", navodi se u saopštenju Uprave policije.

U napadu je povrijeđena novinarka te televizije Ivana Drobnjak, kojoj je ukazana medicinska pomoć u Kliničkom centru Crne Gore.

Pozivi na uzdržanost

Američka ambasada u Crnoj Gori, povodom događaja u Podgorici, pozvala je sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava."Uvažavajući princip slobode okupljanja, demonstracije treba da budu mirne“, kaže se u saopštenju američke ambasade.

Pozivamo je nadležne organe da efektivno istraže događaje u Podgorici, u skladu sa principima vladavine prava i poručujemo da je prekomjerna upotreba sile sa bilo čije strane neprihvatljiva, saopšteno je iz Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori.

"Ispratili smo jučerašnje događaje i pozvali sve da "pokažu uzdržanost i poštuju zakon". Svako bi trebalo da bude slobodan i da izrazi svoje mišljenje, a novinarima bi trebalo omogućiti da svoj posao obavljaju neometano", navodi se u saopštenju Delegacije EU.

Iz delegacije EU su dodali da sve političke diskusije treba da se odvijaju i odluke da se donosu u okviru demokratskih institucija i procesa.

"Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomjerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva", piše u saopštenju Delegacije EU.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da žali zbog događaja u Podgorici. U saopštenju se navodi se kako, "ne može da se ne uoči da, uprkos uvjerenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu.“

XS
SM
MD
LG