Linkovi

Ćalović: Stiglo crnogorsko proljeće


Građani okupljeni na Trgu republike u Podgorici
Građani okupljeni na Trgu republike u Podgorici

Na glavnom Trgu Republike u Podgorici okupilo se nešto manje od deset hiljada ljudi na protestu pod sloganom "Vrijeme je!", koji su zajednički organizovali MANS, Unija slobodnih sindikata i Studentske unije.

Policijska procjena govori da je skupu prisustvovalo imeđu 6,5 i 7.000 ljudi, dok su procjene organizatora na kraju mitinga bile drugačije i govorilo se da je bilo "više od deset hiljada ljudi".

Na transparentima su se mogle pročitati parole "Zatvorili ste nam fabrike, šta nudite našoj djeci kao budućnost", "Želimo vladu građana", "Fitilj je kratak", "Čist račun, duga ljubav", "Nekada zlatna, a sada gladna vremena", "Stop trovanju naše djece", "Deratizacija Vlade", "Ostavke, izbori", ali i stilizovana pesnica koja drži mikrofon.

U ime organizatora prisutnima se obratio Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, i poželio im dobrodošlicu na drugi građanski protest "za bolju Crnu Goru, državu građanske pravde u kojoj će svi građani imati pravo na rad, slobodu misli i govora - pravo na dostojan život". On je istakao i da je to "socijalni bunt bez političkih obilježja".

"To građani Crne Gore zaslužuju i to Crna Gora može da im pruži. Naravno, prije toga moramo je osloboditi stega, nepotizma, korupcije i kriminala. Moramo natjerati institucije sistema da rade svoj posao a ne da fingiraju i nijemo posmatraju kako razni tajkuni i strani investitori razvlače i u privatne džepove trpaju društveno bogatstvo koje su generacije prije toga mukotrpno stvarali", kazao je Keković okupljenima.

Ako Vlada nije shvatila poruku sa prošlog skupa, dodao je Keković, onda joj sa ovog skupa poručuju da od nje traže "skine lance i katance sa zatvorenih fabrika" i počne da otvara nova radna mjesta. Demir Hodžić, predstavnik Studentske unije, kazao je da ne želi više da kupuje znanje, i da su studenti danas na trgu kako bi tražili besplatno obrazovanje, ili se borili za isto.

"Sjede u strahu da ne čuju istinu slobodnog naroda Crne Gore, jer znaju da će ta istina osloboditi njihov um. Znamo svi da su ti i takvi studenti klonovi ovog istog režima koji vlada 20 godina u Crnoj Gori. Svi zajedno nećemo dozvoliti da ti klonovi prave klonove od nas i naše slobodne djece".

Prema riječima Hodžića, od 25.000 crnogorskih studenata, mnogi su danas ostali u svojim kućama, gdje "sjede u strahu". On je pozvao na zajedničku borbu za slobodnu Crnu Goru pripadnike svih nacija i vjera, radnike, studente, profesore, slobodne građane Crne Gore, i sa uzdignutom pesnicom ih pozvao da zajedno kažu "Vrijeme je, idite!". Prisutnima se obratio i Janko Vučinić, predstavnik sindikata Željezare riječima da je došlo „crnogorsko proljeće“, na šta je masa burno reagovala.

"Nije Crna Gora ono što su oni mislili da bude. Neće Crna Gora biti ničija privatna država", kazao je Vučinić.

Masa je kao i na početku protesta uzvikivala parole tipa „dosta je“ i „Milo lopove“.

"Što su krali - krali su, što su otimali-otimali su. Dosta je, više neće", poručio je Vučinić.

Izvršna direktorica MANS-a, Vanja Ćalović, okupljenima se obratila posljednja:

"Stiglo nam je ranije crnogorsko proljeće, tu smo. A probali su da nas zaustave. Probali su da nas uplaše. Probali su da unište ono što je sloboda Crne Gore, a to smo danas mi", uzvikivala je Ćalović.

Ona je inisistirala da protesti prođu mirno i da građani nijesu pozvani „da bi rušili, već da bi gradili“. Ona se posebno obratila premijeru Crne Gore Igoru Lukšiću.

"A sada me dobro čuj premijeru, Igore Lukšiću. Ili ćeš biti sa nama ili su lutka organizovanog kriminala. Ili ćeš upravljati sa ovom državom za nas, ili ćeš priznati da ovom državom upravljaju braća Đukanović", poručila je Ćalović i dodala da traži da se odluke donose u Vladi, a ne u kafićima i kazinima.

Protest je protekao mirno, bez incidenata, a organizatori protesta su poručili da će se, ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, opet skupiti na istom mjestu „i u većem broju“.

XS
SM
MD
LG