Linkovi

CG dobila vrhovnog državnog tužioca


Novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković
Novi Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković

Sudija Vrhovnog suda Crne Gore Ivica Stanković izabran je danas na sjednici parlamenta za novog vrhovnog državnog tužioca.

Stankovića je na tajnom glasanju podržalo 49 poslanika, odnosno njih tri petine što je bilo dovoljno da se konstatuje njegov izbor. Ostala dva kandidata Vesnu Gačević-Rogovu i Dragoljuba Strugara nije podržao nijedan poslanik od njih 51 koliko je glasalo.

Poslanici Demokratskog fronta nijesu prisustvovali sjednici, zbog ocjene da će izbor proteći “u atmosferi političkog fingiranja po unaprijed osmišljenom scenariju u nekom od formalnih ili neformalnih centara moći”.

Stanković, koga je za tu funkciju predložio Tužilački savjet, ranije je saslušan na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, ali krajem jula nije dobio podršku u parlamentu. Stanković je, nakon preuzimanja nove funkcije, poloožio zakletvu pred poslanicima.

Iz opozicionog SNP-a, koji je podržao Stankovića poručeno je da VDT ima obavezu prema svih 30 nerasvijetljenih ubistava u posljednjjih 20 godina, kao i da saopšti koja je najslabija karika u lancu policija-tužilaštvo-pravosuđe. Crna Gora je već godinu i po imala v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

XS
SM
MD
LG