Linkovi

Đukanović: Pokušaj da se zaustavi integracija Balkana


Crnogorski premijer Milo Đukanović (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović (gov.me)

Ideja organizatora protesta je da promijene vlast, zaustave članstvo Crne Gore u NATO savezu i vrate se preispitivanju državno pravnog statusa Crne Gore, kazao je crnogorski premijer u intervjuu za sarajevsku Federalnu TV.

Protesti Demokratskog fronta imaju više ciljeva, ali se svi ti ciljevi zapravo slivaju u jedan - to su protesti protiv demokratske, proevropske i evro-atlantske Crne Gore, kazao je premijer Milo Đukanović.

Ideja organizatora protesta je da promijene vlast, zaustave članstvo Crne Gore u NATO savezu i vrate se preispitivanju državno pravnog statusa Crne Gore – u krajnjoj liniji, oni žele da dovedu u pitanje izbor Crne Gore na demokratskom referendumu 2006. godine, kazao je Đukanović u intervjuu za sarajevsku Federalnu TV.

Premijer je kazao da, nakon dva saopštenja ruskog Ministarstva vanjskih poslova, više nema nikakve sumnje da je ruska politika na strani organizatora protesta, zbog zaustavljanja Crne Gore na putu članstva u NATO.

"Zbog toga danas moramo nedvosmisleno zaključiti da organizatori protesta u Crnoj Gori imaju vrlo snažna uporišta i u određenim centrima politike i u određenim centrima – i ekonomskim i bezbjednosnim i svim drugim centrima izvan Crne Gore“, rekao je Đukanović.

Iz Srbije, kaže Đukanović, proteste podržavaju oni isti velikosrpski krugovi iz Beograda koji su bili protiv suverenosti Crne Gore, ali, treba istaći da ove proteste ne podržava zvanična politika Srbije.

Đukanović je, u intervjuu za Federalnu TV kazao da nema nikakve sumnje da organizatori protesta žele da nasilno, dakle neustavno i nedemokratski promijene vlast i da na taj način ostvare cilj do kojeg ne mogu doći putem demokratskih izbora tokom posljednjih četvrt vijeka.

“Takođe, nema danas nikakve sumnje da oni žele da zaustave hod Crne Gore prema članstvu u NATO-u. To govore i njihovi govori na protestima, a to govore i poruke, uključujući i zvanične političke poruke onih struktura iz okruženja, bližeg i daljeg – međunarodnog, koje podržavaju organizatore protesta. Ali ipak, mislim da u finalu moramo kazati: ideja organizatora protesta je da promijene vlast, zaustave članstvo Crne Gore u NATO savezu i vrate se preispitivanju državno pravnog statusa Crne Gore. Dakle, oni ipak u krajnjoj liniji žele da dovedu u pitanje ono što je izbor Crne Gore na demokratskom referendumu 2006. godine da bude nezavisna i suverena država koja opredjeljuje svoju budućnost. Dakle, žele da to ponište i da opet Crnu Goru vrate u stanje zavisnosti u odnosu na one centre kojima oni pripadaju čijim ciljevima služe”, kazao je crnogorski premijer.

Na pitanje da li će, u preostala dva mjeseca do odluke ministara NATO-a, snage koje sebe nazivaju opozicojom uspjeti da poremete taj proces, Đukanović je ocijenio da ovo nije samo bitka Crne Gore.

“Moramo primijetiti da je ovo, kao što sam kazao, pokušaj da se zaustave procesi evropske i evro-atlantske integracije Balkana. Nažalost, to se događa na našem prostoru. Zašto? Zato što je u svim prethodnim ciklusima širenja NATO-a bilo više zemalja koje su istovremeno ulazile u članstvo, u ovom trenutku jedini realni kandidat je Crna Gora. Zbog toga su svi napori onih koji su protiv širenja NATO-a sada usredsređeni na prostor Crne Gore. Dakle, ja mislim da se ovdje vodi zapravo jedna ozbiljna strateška borba, a to je borba NATO-a koji ima ambiciju da svoje vrijednosti širi dalje na prostoru Balkana, na prostoru Evrope, i one politike koja se zapravo protivi daljem širenju NATO-a i koja u širenju NATO-a vidi opasnost po sebe”, ocijenio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG