Linkovi

Đukanović: Poziv u NATO 1. decembra


Premijer Crne Gore Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja (gov.me)
Premijer Crne Gore Milo Đukanović odgovara na poslanička pitanja (gov.me)

Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore, rekao je danas u parlamentu crnogorski premijer Milo Đukanović.

Crnogorski premijer je u okviru Premijerskog sata poručio da “nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast"

Đukanović je kazao da Vlada nedvosmisleno očekuje poziv za članstvo u NATO-u, zahvaljujući ogromnom poslu koji je urađen, a koji je prepoznat u Izvještaju EK.

"Nikad nijesam bio veći optimista po pitanju dobijanja poziva. Ubijeđen sam da ćemo 1. decembra dobiti poziv u NATO, a 2. decembra smo spremni za izbore. Politička volja DPS-a je tu da idemo na izbore u skladu sa usvojenim zakonima. Nema prečeg interesa za državu od toga da nakon dobijanja poziva Crna Gora dobije kompetentnu i autorativnu vlast", poručio je premijer.

Đukanović je ovo rekao odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba DPS-a Milutina Simovića koji je pita premijera kakav će uticaj izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore imati na očekivanu odluku o upućivanju pozivnice za članstvo u NATO.

Premijer je kazao da su članstvo Crne Gore u EU i NATO strateški prioriteti države, ocjenjujući da će dobre ocjene u Izvještaju Evropske komisije u oblasti vladavine prava biti uzeti u obzir pri donošenju odluke o upućivanju poziva.

"Naš uspjeh se mjeri i činjenicom da smo otvorili pregovore u osam poglavlja i da postoji šansa da otvorimo još dva do kraja godine. U oblasti vladavini prava nastavili smo da donošenjem reformskih zakona", naveo je Đukanović.

On je dodao da je dio medija i opozicije sa zluradošću svake godine čekao Izvještaj o napretku.

"Pretpostavljam da je dio opozicije razočaran i osvrtom EK na proteste Demokratskog fronta. Pozivam da razmislimo da li je slučajno da se protestima krenulo uoči Izvještaja o napretku i odluke o članstvu u NATO-u. Mislim da je svakome odgovor jasan na to pitanje", kazao je Đukanović.

Premijer nije zagovornik posredovanja EU u pregovorima između opozicije i vlasti jer smatra da “treba sjesti u poslaničke klupe kako bi se problemi rješavali".

Izvještaj EK je, kaže premijer, jasno pokazao veliki napredak države, i dao jasne smjernice za dalji progres, a “očekivanja Evropske komisije biće sve zahtjevnija u narednim godinama”, zaključio je.

XS
SM
MD
LG