Linkovi

CG: Oštra polemika o izbornom zakonodavstvu


Predsednik Skupštine Crne Gore i lider SDP-a Ranko Krivkokapić
Predsednik Skupštine Crne Gore i lider SDP-a Ranko Krivkokapić

Komesarijat za proširenje EU sapštio je da zabrinut zbog neusvajanja izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika za što je, prema rečima predsednika parlamenta, DPS glavni krivac

U međuvremenu je lider SDP-a Ranko Krivokapić odgovorio premijeru Đukanoviću na optužbe izrečene prije dva dana.

Neusvajanje izbornog zakonodavstva u Skupštini Crne Gore voljom vladajućeg DPS-a i manjinskih stranaka i dalje je predmet mnogih polemika u Crnoj Gori, ali i van nje. Portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, Peter Stano kazao je da je zabrinut zbog neusvajanja izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer "takva odluka može se odraziti na implementaciju cijelog "paketa" izbornih zakona”.

Glavni krivac što Zakon o izboru odbornika i poslanika nije usvojen, za predsjednika parlamenta i lidera SDP-e, koja sa DPS-om čini vlast, Ranka Krivokapića je Demokratska partija socijalista koja je do trenutka glasanja govorila da će dati nedosotajuću većinu za taj akt.

“I to je jedina činjenica sa kojom smo svi mi u sali operisali. DPS nije saopštio ni zašto glasa protiv Zakona, tek poslije su se sjetili objašnjenja koje nijesu provjerili jer očigledno to objašnjenje važi za Albance”, rekao je Krivokapić.

Kako je podsjetio, DPS je glasao protiv tih amandmana na isti Zakon i prije dvije godine.

“Očekujem od DPS-a pismenu inicijativu da objasne što su odustali u poslednjem trenutku od glasanja i šta predlažu kao nastavak dijaloga”, poručio je Krivokapić.

U međuvremenu, poslanici Demokratskog fronta najavili su bojkot parlamenta zbog samovolje DPS-a, što je po Krivokapiću - greška. On je rekao da DPS i DF imaju svoj dio odgovornosti prema parlamentu.

“DPS da objasni zašto nije glasao za Zakon o izboru odbornika o poslanika, i da dostavi svoj pisani predlog kako iz ovoga ići dalje. A od DF-a da se vrati u punom kapacitetu u parlament i da zajedno rješavamo druga pitanja, jer građani to očekuju od njih”, poručio je Krivokapić.

Demokratska partija socijalista saopštila je da je spremna da, ako bude prihvaćen amandman Bošnjačke stranke o afirmativnoj akciji na lokalnom nivou, učini sve da Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika bude usvojen.

U DPS-u su najavu bojkota parkamenta DF-a shvatili kao poruku da budu nastavljeni razgovori o razlozima zbog kojih nije usvojen taj Predlog zakona.

Konačno, Krivokapić je poručio Đukanoviću da Vlada treba pred parlamentom da postavi pitanje svog povjerenja, i da će tu dobiti odgovor da li su SDP i Demokratska partija socijalista – koalicija. Kazao je da za to ne treba tražiti odgovor “preko Beograda i tamo pokušati praviti parlamentarnu većinu”.
XS
SM
MD
LG