Linkovi

Vlast u Ulcinju bez DPS-a


Ulcinj, Crna Gora
Ulcinj, Crna Gora

Forca, Koalicija "Za budućnost Ulcinja" i Pozitivna Crna Gora formiraće novu vlast u Ulcinju, a konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta biće održana do kraja naredne sedmice

Iako je najjača stranka u Crnoj Gori - Demokratska partija socijalista na nedavnim lokalnim izborima u Ulcinju osvojila najviše mandata, pa se očekivalo da i dalje bude u lokalnoj vlasti, u najjužnijoj crnogorskoj opštini došlo je do preokreta. Naime, za vikend je postignut dogovor tri političke grupacije koje će činiti vlast-bez DPS-a

Forca, Koalicija "Za budućnost Ulcinja" i Pozitivna Crna Gora formiraće novu vlast u Ulcinju, a konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta biće održana vjerovatno do kraja naredne sedmice. Time je stavljena tačka na nagađanja o tome da albanske partije ne mogu formirati vlast bez DPS-a, koji je osvojio najviše glasova na izborima održanim 26. januara.

Najveće iznenađenje je odluka političke grupacije Forca, koja je koalicioni partner DPS-a na državnom nivou da izbjegne sličnu koaliciju na lokalnom nivou. Razlozi su, kaže za Glas Amerike funkcioner te stranke Genci Nimanbegu i nacionalni i ekonomski:

"Takva vlast omogućiće kvalitetnu realizaciju naših programa. Mi smo dozvolili da gradonačelnik bude iz partije koja ima manje mandata, ali to je iskorak u razvoju Ulcinja i vršenja vlasti na lokalnom nivou."

Na pitanje kako komentariše činjenicu da su ovoga puta izbjegli DPS, Nimanbegu odgovara kratko:

"Tumačim je kao volju naših glasača i građana da vladajuća koalicija u Ulcinju bude sačinjena od onih stranaka koje nijesu doprinijele urušavanju niti privrede Ulcinja, niti problemima u zoni Morskog dobra, vraćanju imovine i slično."

Forca je, dakle udovoljila zahtjevu koalicije "Za budućnost Ulcinja" da njihov lider Fatmir Đeka bude predsjednik Opštine u naredne četiri godine, kao i da tom savezu prripadne oko 35 odsto funkcija u izrvšnoj vlasti. Vlast su, dakle, formirale nacionalne partije Albanaca, a javnost je iznenadila Pozitivna Crna Gora, stranka građanske orijentacije, čija su dva mandata presudila da se formira lokalna vlast:

"Motiv je bio jednostavan: Pozitivna se vodila jasno iskazanom voljom građana Ulcinja da oni ne žele da DPS obnaša vlast u najjužnijoj opštini s obzirom da je ona najodgovornija za njeno ekonomsko srozavanje u posljednje dvije decenije. Sticajem okolnosti smo uspjeli da tu volju pretočimo u realnost", kaže Dritan Abazović iz Pozitivne.

Pozitivna je prethodno objavila da ničim neće uslovljavati dogovor. I dok u Forci tvrde da nije bilo pritisaka iz Podgorice jer se od koalicionog partnera na državnom nivu razlikuju kada su u pitanju lokalne teme, mnogi tvrde da je na nacionalne albanske stranke bilo pritisaka iz Tirane da izbjegnu DPS. Šef OO DPS-a Ljoro Nrekić kazao je da su njegovi partneri na državnom nivou u najmanju ruku bili nekorektni. On tvrdi da je u pitanju “loš brak i u to će se građani brzo uvjeriti".
XS
SM
MD
LG