Linkovi

DF traži hitnu sednicu i ostavke zbog Šarića


Funkcioneri Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović
Funkcioneri Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović

Apelacioni sud oslobodio je juče Duška Šarića i Jovicu Lončara od optužbi da su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i trgovinu drogom

Funkcioneri Demokratskog fronta zatražili su od predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da zakaže hitnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o situaciji u crnogorskom pravosuđu i ocijenili da će oslobađajuća presuda Apelacionog suda u slučaju Duška Šarića uticati na evrointegracije.

Apelacioni sud oslobodio je u srijedu Šarića i Jovicu Lončara od optužbi da su izvršili krivično djelo ‘stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga’.

Funkcioner Fronta Nebojša Medojević kazao je da u tom savezu zahtijevaju da Krivokapić zakaže sjednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o stanju u sudstvu.

"Moramo doći do razloga zbog čega imamo loše rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, a tražimo i sjednicu Sudskog savjeta jer se moraju vidjeti razlozi za ovakvu presudu", rekao je Medojević na konferenciji za novinare.

U Frontu smatraju da vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić treba da istraži da li u odluci suda ima elemenata korupcije sudija.

On je naveo da postoji više motiva za oslobađajuću presudu Apelacionog suda, ocjenjujući da je najrealnije da je Darko Šarić prijetio da će progovoriti sa vezama svog klana sa vrhom režima.

"Presudom se šalje uznemirujuća poruka javnosti i imaće negativne posledice na pregovore sa Evropskom unijom u čijem je fokusu postupanje i funkcionisanje pravosuđa i ovo je skandalozan pokušaj suda da se zaustave evrointegracije", poručio je Medojević.

Iz Fronta su pozvali čelnike Apelacionog i Vrhovnog suda i VDT-a da podnesu neopozive ostavke, jer, kako su rekli, svojim radom utiču na usporavanje integracije Crne Gore.

Medojević smatra da šef države Filip Vujanović treba da povuče predsjedničku kandidaturu. On je pozvao Krivokapića da raskine koaliciju Socijaldemokratske partije sa Demokratskom partijom socijalista, zbog, kako je rekao, nedostatka političke volje nadležnih da se obračunaju sa organizovanim kriminalom.

Medojević smatra da odluka Apelacionog suda nije izolovana presuda već se, kako je naveo, radi o kontinuitetu odnosa crnogorskog pravosuđa prema najkrupnijim slučajevima.
XS
SM
MD
LG