Linkovi

Žalba na Vujanovićevu kandidaturu


Socijaldemokratska partija ocenjuje da je Filip Vujanović već 10 godina predsednik Crne Gore u dva mandata i da to nema pravo da bude treći put

Nesporazum koalicionih partnera u vlasti, danas je dostigao kulminaciju. Naime, Socijaldemokratska partija podnijela je žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na odluku Državne izborne komisije koja je potvrdila kandidaturu Filipa Vujanovića na predstojećim predsjedničkim izborima.

Žalbu je u svojstvu građana, potpisalo jedanaest visokih funkcionera te stranke.
Šef poslničkog kluba SDP-a Borislav Banović rekao je danas u crnogorskoj Skupštini, povodom podnošenja žalbe, da je Vujanović „već 10 godina predsjednik Crne Gore, u dva mandata i da to nema pravo da bude treći put".

"Nažalost podnošenjem kandidature a nakon toga i njenim prihvatanjem od strane Državne izborne komisije grubo je ugrožena ustavna norma o broju mandata koju ima predsjednik države", rekao je Banović u ime funkcionera potpisnika.

On je istakao da je jedan od najznačajnijih ciljeva SDP-a očuvanje ustavnosti i zakonitosti i izgradnja pravne države u zemlji.

"Smatramo da poštovanje zekona treba da bude obaveza svih a naročito onih političkih aktera koji su doprinijeli izgradnji i očuvanju crnogorske nezavisnosti. Ako bi dozvolili kršenje Ustava ovoga puta onda bi se to moglo i u budućnosti desiti. Smatramo da je bilo i boljih kandata koje bi podržala koalicija DPS–SDP i koji bi imli iste ili veće šanse za pobjedu na izborima", rekao je Banović.

Funkcioner SDP-a napomenuo je da će njegova partija ostati dosljedna svojim stavovima i da kakva god bude odluka Ustavnog suda neće podržati Vujanovića na predstojećim izborima. On je istakao da SDP neće dati podršku ni drugim predsjedničkim kandidatima. No, Milutin Simović, šef poslaničkog kluba Đukanovićevog DPS-a nije zabrinut zbog žalbe SDP-a:

"Naš politički stav je da smo u uvjerenju da je naš kandidat u punom ustavnom kapacitetu i sa tim uvjerenjem smo i kandidovali Filipa Vujanovića da bude kandidat DPS-a i većeg dijela naših kolalicionih partnera, očekujući njegovu sigurnu pobjedu."

Crnogorskim Ustavom je predviđeno da ista osoba može biti najviše dva puta predsjednik države. Vujanović je dva puta biran na tu funkciju, 2003. i 2008. godine, ali je u prvom mandatu izabran kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom.
XS
SM
MD
LG