Linkovi

Crna Gora dobila novu vladu


Premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore
Premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore

Skupština Crne Gore upravo je izabrala 40. Vladu, na čijem će čelu biti lider Demokratske partije socijalista Milo Djukanović.

Za izbor nove Vlade glasao je 71 poslanik - od toga 44 poslanika za iz redova vlasti, 26 opozicionara je bilo protiv, a jedan poslanik je bio uzdržan. Nova Vlada biće posvećena pitanjima koja presudno opredjeljuju kvalitet života građana, a pred Crnom Gori je put izazova, za koji će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske promjene na svim nivoima, kazao je mandatar Milo Đukanović.

Đukanović je, obrazlažući u Skupštini program i sastav Vlade, kazao da će izgradnja pravne države i borbe protiv organizovanog kriminala biti u njenom fokusu. Đukanović je kazao da su građani na izborima odlučili da država nastavi putem kojim se stvaraju uslovi za viši nivo životnog standarda.

"Vlada će biti prevashodno posvećena pitanjima koja presudno opredjeljuju kvalitet života građana. Građani moraju dobiti veći kvalitet usluga u svim oblastima koje obezbjeđuje država", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da su sve partije u kampanji mogle pročitati poruku birača da se od političara očekuje veća posvećenost i uspješnost u rješavanju egzistencijalnih problema. Zbog toga vlast mora djelovati primjerom i pokazati stvarnu spremnost na lična odricanja u krizi, uz stalni napor da se privuku nove strane investicije. Đukanović je naveo da je dosadašnja Vlada obavila odličan posao u integracijama, i da će evropski i evroatlantski ciljevi biti konstanta i nove izvršne vlasti.

"Nova vlada će biti pojačano fokusirana na ubrazanje progresa u evroatlantskoj integraciji, jer se u njenom mandatu očekuje da Crna Gora napravi odlučujući korak ka članstvu u NATO. Realno bi bilo da na sljedećem samitu koji se bude bavio temom proširenje dobijemo poziv, preciznije učinićemo sve što je do nas da tako i bude", rekao je Đukanović.

On je naveo da država mora odlučnije nastaviti sa reformom Vojske i sistema odbrane. Đukanović je naveo da je Vlada spremna da odgovorno nastavi posao u fazi pregovora sa Evropskom unijom. ‘Svjesni da kada dođe vrijeme za to Crna Gora će ući u drugačiju Uniju, u odnosu na onu danas’, kazao je on. Đukanović smatra da kriza neće dovesti u pitanje politiku proširenja EU, i da se sadržaj te politike neće dominantno svoditi na ređanje dodatnih uslova za zemlje kandidate.

"Razumijemo podizanje ljestvice u tom procesu, ali očekujemo bodrenje da se ona preskoči. Proširenje ne bi imalo smisla ako bi se svelo na želje sa jedne i uslove sa druge strane", kazao je on.

Đukanović je kazao da će izgradnja pravne države i borbe protiv organizovanog kriminala biti u fokusu i nove vlade. On je rekao da nema pravne i autoritativne države bez adekvatnih zakona koji se primjenjuju i poštuju. Vlada će, kako je kazao, maksimalno raditi na tome da afirmiše identitetsku koheziju na multikulturnim i multikonfesionalnim osnovama.

Prema njegovim riječima, državi predstoji put izazova, a za to će biti potrebne korjenite reforme, uključujući i kadrovske na svim nivoima. Đukanovićevom ekspozeu nijesu pristuvovali poslanici Socijalističke narodne partije.
XS
SM
MD
LG