Linkovi

Đukanović traži ostavke


Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milo Đukanović
Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Milo Đukanović

Dopis o kovertiranju ostavki je već stigao na adrese većine javnih funkcionera koje je postavila vladajuća koalicija,

Predsjednik Demokratske partije socijalista i manadatar za sastav nove Vlade Milo Đukanović naložio je, nakon konsultacija u vrhu DPS-SDP koalicije, da svi javni funkcioneri, pomoćnici ministara, direktori javnih preduzeća i članovi Upravih odbora koje kontroliše država kovertiraju ostavke na te funkcije

Mandatar za sastav nove crnogorske Vlade Milo Đukanović za svoju ideju, do sada nezabilježenu u crnogorskoj parlamentarnoj praksi, ima potpunu podršku koalicionih partnera u prvom redu Socijaldemokratske partije i njenog predsjednika Ranka Krivokapića.

Đukanović bi time dobio odriješene ruke i širi manevarski prostor za kadrovsku rekonstrukciju cjelokupnog državnog aparata kojim je, tvrde upućeni, nezadovoljan. Mandatar je tokom posljednje dvije sedmice obavio detaljan skrining rada cjelokupne državne uprave, ministarstava i javnih preduzeća što ga je i navelo da učini jedan ovakav potez.

Ključna ideja ovakvog nesvakidašnjeg poteza jeste da u državnom aparatu nema stečenih prava, ''vječitih'' direktora i članova Upravnih odbora - već da svi javni funkcioneri, kako navode mediji, ''startuju od nule''. Đukanović je tokom izborne kampanje nekoliko puta potencirao da su neophodne kadrovske promjene i veći stepen odgovornosti na svakom nivou izvršne vlasti.

Dopis o kovertiranju ostavki je već stigao na adrese većine javnih funkcionera koje je postavila vladajuća koalicija i očekuje se da svi oni kovertiraju svoje ostavke do kraja nedjelje. Time bi se omogućilo Đukanoviću i njegovom kabinetu da sami biraju svoje saradnike, ali i zadrže one javne funkcionere koji su u svom radu pokazali dobre rezultate.

Rok do kada bi pomoćnici ministara i straješine organa morali da dostave bjanko ostavke ističe vjerovatno u nedjelju ili ponedjeljak.Glavni odbori DPS-a i SDP-a raspravljaće o kandidatima za ministre u nedjelju 2. decembra.

Očekuje se da će Đukanović prethodno na Predsjedništvu te partije obaviti posljednje konusultacije o programu nove vlade i kadrovskim rješenjima. Ranije je najavljeno da će sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o programu i sastavu nove vlade održati u ponedjeljak 3. decembra.
XS
SM
MD
LG