Linkovi

CG odlučno uz Francusku


NVO Centar za građansko obrazovanje ispred francuske ambasade, Podgorica 16. novembar 2015.

Crnogorski zvaničnici i ambasadori stranih država u Crnoj Gori, upisali su se danas u knjigu žalosti u ambasadi Francuske povodom terorističkih napada u Parizu.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Igor Lukšić tvrdi da je u pitanju udar na civilzacijske vrijednosti i način na koji živimo.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić najoštrije su osudili terorističke napade u Parizu.

Lukšić i Krivokapić su se danas upisali u knjigu žalosti u Francuskoj ambasadi u Podgorici.

Lukšić je istakao da su napadi u Parizu bili udar na civilzacijske vrijednosti i način na koji živimo.

"Kada pogledate šta su bile mete napada – od stadiona, preko nekoliko lokala, restorana, pa i drugih javnih mjesta, jasno vam je da je to bio napad na način na koji žive ljudi u ovom dijelu svijeta. Kada to povežete sa nedavnom nesrećom ruskog aviona, očigledno je da to sve zahtijeva još koordinisaniju i snažniju aktivnost cjelokupne međunarodne zajednice i međunarodnu saradnju, podignutu na viši nivo, kako bismo mogli da se izborimo sa pošastima terorizma i posljedicama koje on nosi", rekao je Lukšić.

Krivokapić je kazao da će udruženim snagama svijet i Crna Gora uspjeti da odbrane građanske vrijednosti nastale u Francuskoj.

„Evropska unija, NATO, u čije društvo mi sada ulazimo, od sada ima još više motiva, obaveza, rekao bih i snage, da udruženi odbrane od svih oblika prijetnji da nasilje postane mjera našeg ponašanja, mjera naših strahova“, kazao je Krivokapić.

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brimo, poručila je da će Francuska ostati odlučna u odbrani svojih vrijednosti.

Pored crnogorskih zvaničnika u knjigu žalosti upisali su se i ambasadori stranih država u Crnoj Gori, kao i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič.

NVO Centar za građansko obrazovanje je sa polaznicima 21. generacije Škole ljudskih prava minutom ćutanja obilježila Međunarodni dan tolerancije ispred francuske ambasade.

"Odlučili smo se da na ovaj način pružimo podršku francuskom narodu i da ukažemo na to koliko je tolerancija u današnjem svijetu važna i koliko je važno da je sačuvamo“, rekao je Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje.

U terorističkim napadima u Parizu ubijene su najmanje 132 osobe.

XS
SM
MD
LG