Linkovi

Prva Crnogorka na američkoj Pomorskoj akademiji


Crnogorska kadetkinja Jovana Perošević sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović - Đurišić (gov.me)
Crnogorska kadetkinja Jovana Perošević sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović - Đurišić (gov.me)

Pomorsku akademiju u Anapolisu ove godine pohađa treći kadet iz Crne Gore, devetnaestogodišnja Jovana Perošević iz Bijelog Polja.

Jovana je prva djevojka iz Crne Gore na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj institutciji.

Jovana Perošević uspješno privodi kraju prvu godinu na Pomorskoj akademiji u Anapolisu uprkos, kako kaže za Glas Amerike, brojnim poteškoćama i izazovima s kojima se suočavala na početku školovanja u Sjedinjenim Državama.

“Bilo mi je najteže da se organizujem oko svog vremena, zato što imamo toliko obaveza ne samo akademskih i fizičkih već i vojnih obaveza koje nameće život na prvoj godini. Svake nedelje smo imali profesionalne testove vojnog znanja kojim se završavala jedna zamorna nedelja domaćih zadataka I ispita. Vremenom sam uspjela da se prilagodim i stvarno sam se zaljubila u način i kulturu života koji akademija diktira”.

Prelazak iz civilnog u vojni život za Jovanu je ipak bio šokantan. Služenje u vojsci međutim smatra plemenitim pozivom, zbog čega je i odlučila da se prijavi za Pomorsku akademiju.

Zaista je velika čast što sam ovdje, zbog povjerenja koje mi je ukazala ova akademija, ova država i moja država, koju ovdje predstavljam. Kad god vidim moju zastavu da se vijori bilo gdje na akademiji, svjesna sam toga i odgovornosti koju imam.”

Devetnaestogodišnja Jovana prva je djevojka iz Crne Gore na ovoj akademiji, na kojoj su prije nje diplomirali Savo Franović i Roberto Golović. Četvorogodišnji program koji pohađa započet je 1863.godine. i na njemu je diplomiralo više od 470 stranih studenata iz 70 zemalja. Među 4500 kadeta ove godine je i najveći broj njihovih kolega iz inostranstva do sada, 58 iz 30 zemalja, kaže direktor za međunarodne programe Tim Dišer.

“Kada sam prvi put upoznao Jovanu prošlog ljeta, bio sam impresioniran njenim osmjehom, energijom I poznavanjem engleskog jezika. Od tada je samo nastavila da gradi na tim osnovama. Od nje očekujem mnogo, kao što sam prethodno i od Sava i Roberta. Da će iskoristiti sve pružene šanse, steći veoma dobre prijatelje, postati profesionalac i dati veliki doprinos crnogorskim snagama.”

Dišer ističe da je jedan od prioriteta američkog Sekretarijata za odbranu i mornarice jačanje odnosa sa saveznicima i partnerima, među kojima je Crna Gora.

“Crna Gora je pokazala spremnost da izdvoji sredstva i pošalje mlade oficire ovdje da bi imala bolje razumjevanje Sjedinjenih Država što pruža priliku našim studentima i budućim liderima da bolje razumiju Crnu Goru. Riječ je o veoma uzbudljivoj i ranoj tradiciji.”

Školovanje crnogorskog kadra na ovoj prestižnoj instituciji jedan je od efikasnih načina da se vojska što prije osposobi da postane punopravan član globalne alijanse, smatra crnogorska ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić koja je tokom posjete Sjedinjenim Državama obišla Pomorsku akademiju i razgovarala sa njenim predsjednikom, kao i sa crnogorskom kadetkinjom.

“Mi već imamo dva mlada oficira koja su integrisana u Vojsci Crne Gore i naravno činjenicu da je Jovana uspješno završila prvu godinu, što sam i očekivala s obzirom na to da sam učestvovala na neki način u tom procesu selekcije i priprema da dođe ovdje. Jako mi je drago da vidim da je ispunila ona očekivanja kakva su se mogla predvidjeti, da je vrlo uspješna i integrisana i da su njeni rezultati već prepoznati.”

“Ja se stvarno nadam da ću uspjeti da svojim znanjem, koje iznesem odavde da pomognem svojoj zemlji da razvije svoj odbrambeni i vojni sistem. Toliko ideja jednostavno kupim i prikupila sam ove godine.”

Jovana kaže da joj se na akademiji posebno sviđa to što važe isti standardi za kadete i kadetkinje, kojih ima više od 20 odsto. Najviše je ipak raduje je povratak u rodno Bijelo Polje na ljeto i prilika da vidi svoju porodicu, prije nego što se vrati novim obavezama u Anapolisu.

“Narednih godina, kako mi raste rang, očekuje me sve više obaveza i zaduženost za sve veći broj ljudi, što je jedna od prednosti Akademije, gdje mi imamo priliku da odmah u praksi vježbamo liderstvo i liderske sposobnosti.”

Naredne školske godine, Jovani će se pridružiti još jedan kadet iz Crne Gore, Ajam Šahman.
XS
SM
MD
LG