Linkovi

Crna Gora dobija pozivnicu za NATO


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Ministri inostranih poslova NATO-a, kako se očekuje, uputiće pozivnicu Crnoj Gori da se pridruži Alijansi, prenose svetske agencije pozivajući se na diplomatske izvore

NATO će uputiti pozivnicu Crnoj Gori da se pridruži Alijansi usprkos protivjenju Rusije. To su diplomati saveza rekli Rikardu Jozwiaku dopisniku Radija Slobodna Evropa iz Brisela. Odluka se formalno donosi na sastanku minstara vanjskih poslova NATO saveza 2. decembra.

Da se očekuje će ministri, koji su se danas okupili u Briselu, pozvati Crnu Goru da se pridruži NATO-u, prenose i agencije Rojters i Asošijeted pres, takođe se pozivajući na diplomatske izvore. Agencije podsjećaju da je Rusija upozorila Crnu Goru da će njeno članstvo u Alijansi biti smatrano provokacijom.

Pridruživanjem Crne Gore, kako navode diplomate, šalje se poruka Moskvi da nema pravo veta na proširenje NATO-a na istok, prenosi Rojters uz ocjenu da je crnogorsko članstvo manje sporno od gruzijskog.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je pozivnica Crnoj Gori jedna od tačaka sastanka ministara 28 članica alijanse. Prema njegovim riječima raspravljaće se o snaženju vazdušne obrane Turske, načinu finansiranja avganistanskih snaga sigurnosti i odnosima NATO- Rusija.

Posljednje proširenje NATO-a bilo je 2009., kada su se Alijansi pridružili Albanija i Hrvatska.

XS
SM
MD
LG