Linkovi

CG u susret članstvu u NATO-u


Sa skupa "Crna Gora u susret odluci o članstvu u NATO" poručeno da prijem CG u Alijansu zavisi od mnogo više faktora nego samo od postignutih rezultata zemlje.

Aktuelna bezbjednosna situacija u Evropi ima veliki uticaj na prioritete i stavove NATO članica i politiku proširenja, a pristupanje Crne Gore put je osvajanja vrijednosti kako bi se bolje živjelo, poručeno je sa skupa “Crna Gora u susret odluci o članstvu u NATO” održanog u Podgorici.

Ministarka odbrane CG Milica Pejanović-Đurišić kazala je da je činjenica da su nakon Samita u Velsu svi doživjeli određeno razočarenje, a države NATO su, kako je rekla, faktički osmislile nov format pristupanja i taj proces se trenutno intenzivno odvija.

"Proces evroatlantskih integracija je dodatno osnažen komplementarnim procesom integracija ka Evropskoj uniji. Bitna razlika između ta dva procesa je u tome što je pristupanje Alijansi značajno više političkog karaktera i zasniva se prvenstveno na načelima, principima i vrijednostima", kazala je Pejanović-Đurišić.

Kada je u pitanju dinamika NATO integracija Crne Gore, realna je ocjena da konačan rezultat ne zavisi samo od postignutih rezultata, već je jasno da aktuelna bezbjednosna situacija u Evropi, u vezi sa krizom u Ukrajini, ima velikog uticaja na prioritete i stavove NATO zemalja, a samim tim i na politiku proširenja, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da je članstvo Crne Gore u NATO stvar privrženosti zajedničkim ciljevima, a tu privrženost pokazuje sa članicama NATO i EU - od vojnih misija u Avganistanu do pridruživanja sankcijama povodom krize u Ukrajini.

"Crna Gora će u oba slučaja, i da dobije i da ne dobije poziv ove godine, nastaviti sa reformama bezbjednosno-obavještajnog sistema, pravosuđa, sistema borbe protiv korupcije, mehanizama zaštite ljudskih sloboda", rekao je Marković.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Margeret En Uehara, kazala je da su među NATO vrijednostima vladavina prava, transparentnost, društvene i ekonomske šanse za sve građane, unutrašnja i spoljna stabilnost.

"Dijeljenje vrijednosti znači da želimo iste stvari za našu djecu - želimo da su bezbjedni, da mogu da nađu posao", kazala je ona.

Uehara je poručila da SAD žele da Balkan bude prosperitetan i ekonomski stabilan, kao i da vjeruju da je posvećenost vladavini prava ključ stabilnosti.

"Dalje reforme u oblasti vladavine prava imaju efekat na ekonomski rast. Više investicija i poslova pomaže svima u Crnoj Gori", kazala je ona.

Uehara je rekla da je izgradnja okvira za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala jednostavno dobra politika. Dodala je da SAD podržavaju NATO aspiracije Crne Gore, jer vjeruju da će proces pristupanja NATO-u obezbijediti pozitivne rezultate za sve građane Crne Gore.

Odluka o tome da li će pristupiti NATO-u je na Crnoj Gori, zaključila je Uehara.

XS
SM
MD
LG