Linkovi

CG očekuje potvrdu uslovne pozivnice


Sedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić očekuje da će na dnevnom redu NATO samita u Velsu ipak biti politika otvorenih vrata

NATO Samit koji će u četvrtak i petak biti održan u Velsu značajan je i za Crnu Goru koja će na njemu konačno “dobiti potvrdu o svojevrsnoj uslovnoj pozivnici za članstvo”, očekuju zvaničnici u Podgorici.

Iako će Samit prioritetno biti posvećen bezbjednosnoj situaciji u Ukrajini kao i drugim kriznim područjima, jedna od odluka zemalja članica NATO trebalo bi da definiše finalnu fazu procesa priključenja Crne Gore tom savezu, uz definisanje jasnog vremenskog okvira. To je poručio crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić koji ističe da je Crna Gora nesumnjivo lider integracionog procesa u regionu.

Lukšić je za spoljno-politički magazin Diplomarius rekao da će biti mnogo izazova na tom putu, kako kada je u pitanju unutrašnja, tako i regionalna dinamika. Očigledno je da i globalna dešavanja imaju svoje implikacije na Crnu Goru”, poručio je Lukšić.

Kada je u pitanju evropski put Crne Gore, a u određenom smislu i evroatlantski, jasno je da je potrebno uložiti dodatne napore da se potpuno obnovi i konsoliduje povjerenje političkih činilaca u politički sistem, odnosno izborni proces.

“Ostvaren progres u sprovođenju akcionih planova za poglavlja 23 i 24, uz finaliziranje faze intenzivnog i fokusiranog dijaloga sa NATO , kompletiranjem reformi u bezbjednosno-obavještajnoj sferi, uvešće Crnu Goru u fazu pune i trajne političke stabilnosti koja je nužna za održiv i dugoročan ekonomski rast, a time i doprinijeti jačanju podrške javnosti integracijama”, kazao je Lukšić.

Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić očekuje da će na dnevnom redu NATO Samita ipak biti politika otvorenih vrata, navodeći da se nada da će oni koji treba da vide, ubrzo uočiti da je Crna Gora u potpunosti usklađena sa standardima Alijanse.

“Da se definiše i precizira način na koji će Crna Gora, kao definitivno prva naredna punopravna članica Alijanse nastaviti da razvija svoj odnos sa Alijansom. Znate da tu govorimo o počinjanju procesa intenziviranog i fokusiranog dijaloga i mi smo za taj proces spremni”, kazala je Pejanović-Đurišić.

Ona je navela da je Ministasrtvo odbrane u proteklom periodu radilo “punom parom”, da je država u potpunosti usklađena sa NATO standardima, ali nije željela da licitira datumima.

“Vidjeli smo da je to dvosmjeran proces, koji od nas zavisi u onoj mjeri u kojoj smo mi spremni i uspješni kada je u pitanju implementacija reformi i standarda, a riječ je o kompleksnoj organizaciji koja osim vojne ima i političku dimenziju”, zaključila je ona.

Delegaciju Crne Gore na Samitu u Velsu činiće premijer Milo Đukanović, šef diplomatije Igor Lukšić i ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić.

XS
SM
MD
LG