Linkovi

Đukanović: Preporuka za članstvo na samitu


Crnogorski premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore (gov.me)

Crnogorski premijer je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je Crna Gora izdvojena od ostalih država aspiranata za članstvo u NATO

Crna Gora na Samitu NATO u Velsu očekuje pozitivnu potvrdu ostvarenog progresa, ali i preporuku da bude naredna članica Alijanse, rekao je premijer Milo Đukanović odgovarajući danas na pitanja poslanika u parlamentu u okviru institucije Premijerski sat

On je, odgovarajući na pitanje koje se odnosilo na dinamiku kojom se ostvaruju spoljno-politički prioriteti Crne Gore i koje su najznačajnije aktivnosti koje državu očekuju u narednom periodu, rekao da se država kreće dobrim tempom u pravcu definisanih spoljno-političkih ciljeva. Đukanović je naveo da je Crna Gora izdvojena od ostalih država aspiranata za članstvo u NATO.

“Našoj zemlji je određen jasan vremenski okvir da do kraja 2015. godine nastavi sa ispunjavanjem obaveza, kada bi joj Alijansa, sa ministarskog novoa, mogla uputiti poziv za članstvo, ne čekajući novi Samit, kako je to uobičajeno”, kazao je Đukanović.

On je objasnio da to po sadašnjim indicijama ne podrazumjeva nove specifične obaveze u identifikovanim oblastima-reforma sektora bezbjednosti, jačanje vladavine prava, jačanje podrške javnosti i nastavak reforme u sektoru odbrane.

On je rekao da u susret Samitu u Velsu očekuje potvrdu ostvarenog progresa i spremnost NATO-a da vrednuje učinak Crne Gore koji će je, kako je kazao, preporučiti da bude prva naredna članica Alijanse.

“Peti ciklus MAP za Crnu Goru će biti pojačan intenziviranim i fokusiranim dijalogom. Između ostalog, to će podrazumjevati intenziviranje i dvosmjernu komunikaciju na realciji Podgorica-Brisel, kao i sa drugim važnim centrima”, naveo je Đukanović.

On očekuje frekvente posjete NATO zvaničnika Crnoj Gori, kao i predstavnika Crne Gore sjedištu Alijanse i državama partnerima. Govoreći o evropskim integracijama, Đukanović je rekao da su kvalitet i dinamika prstupanja Crne Gore Evropskoj uniji iznad početnih očekivanja.

“Otvorili smo 12 pregovaračkih poglavlja, a dva od njih privremeno zatvorili. Među njima su 23 i 24 poglavlje, što znači da smo od prvog dana pregovora u najzahtjevnijoj fazi ovog dugogodišnjeg i suštinskog procesa uspostavljanja novih vrijednosnih standarda”, naveo je Đukanović.

Kako je ocijenio, ispred Crne Gore je dug i trnovit reformski put. Đukanović nije saglasan sa ocjenom iz redova SNP o jednostranom političkom i vojnom svrstavanju Crne Gore.

"Ne svrstavamo se isključivo na bilo koju stranu. Ja mislim da smo takvu politiku vodili do sada, ali ćemo i dalje, a sve to je rezultiralo dobrim odnosima sa susjedima, međunarodim organizacijama", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da bi najpogubnije za Crnu Goru bilo da još jednom ostane na margini globalne politike.

XS
SM
MD
LG