Linkovi

Vujanović: NATO za bezbednu budućnost


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govori na konferenciji Atlantskog savjeta Crne Gore (rtcg.me)
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović govori na konferenciji Atlantskog savjeta Crne Gore (rtcg.me)

Učesnici godišnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore ocenili su da je budućnost Crne Gore u NATO važna za bezbednost celog regiona

Članstvo Crne Gore u NATO-u obezbijediće bezbjednu budućnost države, ekonomski i opštedruštveni razvoj, i doprinijeti težnji da postane član Evropske unije, ocijenio je crnogorski predsjednik, Filip Vujanović.

On je na otvaranju godišnje konferencije Atlantskog saveza Crne Gore - 2BS NATO Foruma u Budvi kazao da racionalni odgovor na pitanje dugoročne stabilnosti i bezbjednosti regiona Jugoistočne Evrope, njegovog dinamičnog razvoja, podrazumijeva sinergiju svih sektora društva.

Crna Gora je afirmisala svoj odgovor na ovo pitanje u približavanju i skladu dominantnih procesa u društvu ka njenom članstvu u NATO-u”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, dugoročna stabilnost počiva na njenim međunarodnim mehanizmima, a ne samo na dobrim željama.

“Evroatlanski bezbjednosni sistem u predvidivoj budućnosti je jedini na kojeg se Crna Gora može osloniti, ne samo zbog toga što je ona geo-politički pozicionirana duboko unutar NATO prostora, već i sa zahtjevom za stabilnost koja je uslov kvaliteta života i prosperiteta svakog društva”, poručio je Vujanović.

Kako je kazao, NATO nije samo politička i bezbjednosna integracija, već savez koji afirmiše cijelovit sistem vrijednosti i standarda stabilnog društva.

“To je sistem, koji već uveliko Crna Gora dijeli i koji nam obezbjeđuje opšti napredak i stabilnost. Obaveza stabilne budućnosti za generacije koje dolaze nam ne ostavljaju prostor za grešku”, poručio je Vujanović.

On je naveo da ga podrška Predstavničkog doma Kongresa SAD učvršćuje u uvjerenju da će dostignuća Crne Gore u implementaciji evro-atlanskih standarda biti osnov za pozitivan Izvještaj o napretku i odluku Ministarskog savjeta da se ovogodišnjem Samitu predloži proširenje uz upućivanje poziva Crnoj Gori.

Podršku politici otvorenih vrata i proširenja NATO-a na današnjem skupu dali su i predstavnica NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović, kao i ministri inostranih poslova Slovačke, Hrvatske i Slovenije Miroslav Lajčak, Vesna Pusić i Roman Jakič. Oni su istakli da je budućnost Crne Gore u NATO-u važna za bezbijednost cijelog regiona. Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, Sju Kej Braun istakla je da je Crna Gora pokazala veliku posvećenost NATO-u.

"Kriza u Ukrajini pokazala da je taj savez garant mira i stabilnosti u svijetu", ocijenila je ona.

I ostali učesnici skupa istakli su da je svaka podrška Crnoj Gori pred samit u Velsu više nego dragocjena.
XS
SM
MD
LG