Linkovi

Rasmusen u CG: Urađeno mnogo, nastaviti reforme


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem (gov.me)
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem (gov.me)

Generalni sekretar NATO-a rekao je u Podgorici da je Crna Gora ostvarila mnogo od sticanja nezavisnosti, dok je premijer Đukanović istakao da učinci treba da budu primećeni i da dobiju verifikaciju na samitu u Velsu

U Podgorici je danas boravio generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen. Njegov domaćin, predsjednik Vlade Milo Đukanović saopštio mu je da je Crna Gora opredijeljena da bude dio Alijanse, što pokazuje, ne samo politički i deklarativno, već rezultatima i učincima.

Rasmusen je razgovarao sa najvišim crnogorskim zvaničnicima, nastavljajući sinoć početu zvaničnu posjetu Crnoj Gori. On je pred novinarima istakao da je Crna Gora, od ponovnog sticanja nezavisnosti, ostvarila mnogo.

“Crna Gora je za NATO veoma značajan partner i snažan kandidat za članstvo. Pokazali ste posvećenost Alijansi u praktičnom smilu i igrate pozitivnu ulogu na zapadnom Balkanu i doprinosite međunarodnoj bezbjednosti”, rekao je Rasmusen.

On je pozdravio crnogorsku podršku stavu zapadnih država kada je riječ o pitanju Ukrajine, poštovanju međunarodnog prava i zahvalio na doprinosu misijama u Avganistanu.

“Vrata NATO-a su otvorena svim evropskim demokratijama koje su sposobne da doprinesu zajedničkoj stabilnosti i bezbjednosti i koje dijele naše vrijednosti. Integracija u NATO je slobodan izbor ali zahtijeva značajne napore i reforme”, kazao je Rasmusen.

Prema njegovim riječima, NATO je posvećen budućnosti zapadnog Balkana, kao prirodnog dijela evroatlantske porodice.

“Radujem se da vidim Crnu Goru pridruženu evroatlanstkoj porodici čim bude spremna za to. Mnogo je dostignuća ali potrebni su i dalji napori, u onim oblastima koje su relevantne i za vaše pristupanje EU. To je jačanje vladavine prava, sektora bezbijednosti, borba poriv korupcije i organizovanog kriminala”, precizirao je Rasmusen.

On je na pitanje da li bi članstvo Crne Gore u Alijansi učinilo da stabilnost zapadnog Balkana bude izvjesnija i dugoročna, odgovorio pozitivno. Ipak, on je istakao da tim ne prejudicira ishod Samita u septembru.

Premijer Đukanović je još jednom potencirao čvrsto opredjeljenje Crne Gore da postane dio Alijanse:

Crna Gora je odlučna i, ne manje od toga sposobna, da prihvati, baštini i doprinosi vrijednostima evropske i evropatlantske zajednice, sistemu vrijednosti koji živi unutar NATO zajednice. Imamo dosta rezultata koji svjedoče o našoj posvećenosti takvom konceptu razvoju crnogorskog društva”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora prednjači na putu ka NATO-u i EU, ispred ostalih država zapadnog Balkana. Premijer smatra da učinci Crne Gore treba da budu primijećeni i da dobiju verifikaciju na predstojećem Samitu u Velsu.

“Dogovorili smo se da tijesno sarađujemo u mjesecima pred nama. Optimista sam, ne samo na osnovu onoga što smo do sada uradili, već znajući naše kapacitete i sposobnosti da uradimo ono u što vjerujemo. Vjerujem da će naredni mjeseci donijeti dodatni napredak na tom putu”, poručio je Đukanović.

Rasmunsen se sinoć i danas sreo i sa svim relevantnim crnogorskim zvaničnicima.

Vujanović: Crna Gora spremna da intenzivira aktivnosti

Crna Gora je odlučna da do Samita u Velikoj Britaniji intezivira sve aktivnosti koje bi ishodovale pozitivnu odluku NATO-a o proširenju i upućivanju poziva za njeno članstvo u Alijansi, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović. On je danas u Podgorici razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom.

“Predsjednik je iskazao uvjerenje da će dostignuća Crne Gore u implementaciji evroatlanskih standarda biti osnov za pozitivan Izvještaj o napretku i za odluku ministarskog Savjeta da na Samitu NATO-a u Velikoj Britaniji predloži proširenje uz upućivanje poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO”, kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Rasmusen džogirao u Podgorici

Generalni sekretar NATO-a je prije sastanka sa crnorskim državnim vrhom, jutros džogirao na Gorici. Rasmusen je na svom Fejsbuk profilu napisao - prelijepo jutro u Podgorici, i postavio fotografiju sa trčanja.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na jutarnjem džogingu u Podgorici
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na jutarnjem džogingu u Podgorici
XS
SM
MD
LG