Linkovi

Podrška za NATO 50,2 odsto


Za ulazak Crne Gore u NATO na referendumu bi glasalo 50,2 odsto opredijeljenih isptanika, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica, predstavljajući rezultate istraživanja javnog mnjenja, saopštio je da se vidi blaga prednost onih koji su za ulazak u NATO - 50,2 odsto. Protiv je 49, 8 odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji ima stabilnu podršku - 63,7 odsto građana ga podržava, 19,7 je protiv, a 16,6 nema mišljenje po tom pitanju.

Koprivica je kazao da bi na pitanje - ukoliko bi glasali na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO – na referendum izašlo 72,7 odsto građana. Koprivica smatra da je izlaznost od 72,7 odsto prilično visoka.

„Indikativno je napomenuti da je prvi put, po CEDEM-ovim rezultatima istraživanja javnog mnjenja od decembra 2011. godine, veći broj pristalica nego protivnika integracija Crne Gore u NATO“, kazao je Koprivica, navodeći da se od marta 2013. godine bilježi pad protivnika.

Na pitanje da li vjeruju da li će Crna Gora postati članica NATO, 51 odsto građana smatra da će Crna Gora sigurno biti članica Alijanse, 15 smatra da neće, a 34 ne može da procijeni.

Upitani da li vjeruju će Crna Gora u decembru dobiti poziv za učlanjenje, 41,4 odsto građana smatra da hoće, 20,5 smatra da neće, a 38,1 odsto ne može da ocijeni.

„Ovi rezultati pokazuju da je intenzivna kampanja dala određene rezultate, ali i i izjave podrške od ključnih međunarodnih adresa su imale uticaj na racionalno promišljanje građna“, ocijenio je Koprivica.

On je kazao da su na pitanje da li je Crna Gore krenula pravim putem ili pogrešnim. 34,8 odsto građana smatra da je Crna Gora krenula pravim putem, 34,7 odsto građana smatra da je krenula pogrešnim.

"Što govori da je javno mnjenje podijeljeno po ovom pitanju, što možemo dijelom tumačiti kao refleksiju protesta“, kazao je Koprivica.

On je dodao da građani najviše povjerenja imaju u obrazovni i zdravstveni sistem.

„To tumačimo time što ispitanicii imaju senzibilan odnos prema tim kategorijama, jer ih smatraju tradicionalnim vrijednostima“, pojasnio je Koprivica.

On je dodao da je u odnosu na julsko istraživanje došlo do pada povjerenja u institucije. "To je posljedica protesta, jer u uslovima političke nestabilnosti građani gube povjerenje u institucije".

XS
SM
MD
LG