Linkovi

Đukanović u poseti sedišu NATO-a


Premijer Crne Gore, Milo Đukanović i generalni sekretar NATO saveta, Anders Fog Rasmusen razgovarali o sledećim koracima i obavezama za pridruženje zemlje toj vojnoj alijansi.

Premijer Crne Gore, Milo Djukanović danas je u poseti NATO savezu, u nastojanju da pred septembarski samit vojne alijanse, obezbedi poziciju sa koje bi Crna Gora bila pozvana da se pridruži u punopravno članstvo.

Danas je u sjedištu NATO-a razgovarano o nastavku saradnje, toku reformi u Crnoj Gori i jedna od poruka domaćina je - nastavite tako, vi igrate važnu ulogu na Balkanu i u avganistanskoj misiji, a NATO zna da cijeni taj doprinos.

Uz ovo, ostaju ključni izazovi u Crnoj Gori - vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i modernizacija odbrane.

"Naša posvećenost Zapadnom Balkanu i Crnoj Gori je snažna i vašu budućnost vidimo u evroatlantskoj porodici i odlučni smo da vam pomognemo da u nju uđete", rekao je generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.
Đukanović u sedištu NATO-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Premijer Crne Gore, Milo Đukanović izrazio je nadu da će NATO vrednovati učinak Crne Gore do sada.

"Ključno pitanje Zapadnog Balkana – pitanje stabilnosti treba rešavati njegovom integracijom. Zato Crna Gora nastavlja da bude vrlo odgovoran promoter evropskih i evroatlanstkih vrijednosti u našem regionu. Uvjereni smo da ćemo rezultatima koje postižemo zavrijediti pažnju naših NATO partnera i da će na liniji oprijedeljenja koje postoji u NATO-u, a na koje je podsjetio sada i generalni sekretar, a to je da se vrednuje pojedinačan učinak svake zemlje. Dakle, vjerujemo da će naši NATO partneri u ovom periodu do NATO samita i na samom NATO samitu procijeniti da je Crna Gora zavrijedila poziv za članstvo", rekao je premijer Crne Gore, Milo Đukanović.

Danas sa NATO strane nije bilo konkretnih obećanja Podgorici za pridruženje Alijansi. Umjesto toga, insistira se na nastavku reformi, a članice vojnog saveza bi, u završnoj fazi septembarskog samita, trebalo da donijesu konačnu odluku da li će u Velšu Crnoj Gori biti urručena pozivnica za punopravno NATO članstvo.
XS
SM
MD
LG