Linkovi

Ivanović: Mlijeko u prodavnicama bezbjedno


Mlijeko
Mlijeko

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je privremeno obustavljanje proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori i povlačenje spornih serija mlijeka šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo poljoprivrede naložilo je obustavu proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori. Ministar poljoprivrede Petar Ivanović kazao je da je ta odluka donesena iz predostrožnosti, te da nema mjesta za paniku.

Ministarstvo poljoprivrede naredilo je privremeno obustavljanje proizvodnje mlijeka u Crnoj Gori i povlačenje spornih serija mlijeka šest proizvođača iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Prema nalazima Centra za ekotoksikološka ispitivanja, kontaminirane su serije mlijeka Niške mljekare, Imleka Beograd, Imleka Kozarska Dubica, Mljekare Šabac, Meggle Kragujevac i Milkop Raška.

"Cilj je da se utvrdi uzrok eventualne kontaminacije kod domaćih proizviđača i zaštiti zdravlje građana. Bitno je da otkijemo uzrok problema i da ga otklonimo", rekao je Ivanović.

On je rekao da od danas spornog mlijeka nema na rafovima u prodavnicama

"Svi mliječni proizvodi koji ostaju na rafovima predstavljaju zdravstveno bezbjednu hranu. Ovo nije nikakva situacija u kojoj treba praviti paniku", poručio je Ivanović.

Kako je kazao, rezultati dodatnih analiza, biće poznati za dva do tri dana.
Ivanović je svjestan da će takva odluka donijeti određenu štetu crnogorskim proizvođačima, ali kaže da svi treba da podnesu zajednički teret.

"Važno je sačuvati cio lanac, jer je do sada dosta napora bilo uloženo da se on kreira takav kakav jeste", rekao je Ivanović.

Kada je riječ o drugim mliječnim proizvodima i mesu, ministar uvjerava da dosadašnji nalazi pokazuju da nema rizika po zdravlje ljudi. Na pitanje da li je u Crnoj Gori bilo uvoza kontaminiranog kukuruza iz Srbije, Ivanović je kazao da nema bojazni da će se uvoziti bilo kakva hrana koja se koristi za ishranu stoke, a koja je označena kao sumnjiva.

Direktorka Veterinarske uprave Biljana Blečić kazala je da su krajem 2012. kontrolisali 56 uzoraka stočne hrane, te da su pronašli 10 problematičnih dobaljača koji su isključeni iz lanca.

"U ovoj godini smo provjerili 26 uzoraka, samo u jednom slučaju sadržaj je bio neodgovarajući", rekla je Blečić.

Novi problem koji će se javiti, jeste nabavka reagenasa za analize, koje su pojačane u posljednjih 10 dana. Ministar zdravlja Miodrag Radunović rekao je da aflatoksini u dugotrajnoj upotrebi mogu izazvati zdravstvene probleme, ali da zdravlje građana u ovom trenutku nije ugroženo.
XS
SM
MD
LG