Linkovi

Duboke podele na medijskoj sceni u CG


Direktor "Vijesti" Željko Ivanović (C) (arhivski snimak rtcg.org)
Direktor "Vijesti" Željko Ivanović (C) (arhivski snimak rtcg.org)

Kolumna direktora dnevnog lista ‘Vijesti’ Željka Ivanovića sa naslovom “Pravila bordela”, ustalasala je duhove na podijeljenoj medijskoj sceni Crne Gore, dok iz EU pozivaju na konstruktivan dijalog

Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima pitanje je kontinuiranih napora, kako medijskih kuća, tako i samoregulatornih mehanizama, saopštili su iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, nakon otvorenog pisma u kome su predstavnici sedam crnogorskih medija protestovali zbog uvredljive kolumne u dnevnom listu Vijesti

Kolumna direktora dnevnog lista ‘Vijesti’ Željka Ivanovića sa naslovom “Pravila bordela”, ustalasala je duhove na ionako posvađanoj medijskoj sceni Crne Gore. Bio je to razlog da urednici sedam crnogorskih medija (RTCG, Prva, Pink M, Pobjeda, Dnevne novine, Antena M, Skala Radio) na više adresa upute otvoreno pismo i traže izjašnjenje povodom kolumne koja je označena kao “težak oblik verbalne diskriminacije prema ženama, kao i klasičan primjer zloupotrebe javnog govora i kršenja principa profesionalne etike”.

Jedna od adresa na koju je upućeno otvoreno pismo bili su evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i šef Delegacije EU Mitja Drobnič.

U zajedničkom odgovoru, Han i Drobnič podsjetili su da je Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. godinu, Evropska komisija ukazala da “nedostatak profesionalnih i etičkih standarda među predstavnicima medija i dalje predstavlja razlog za zabrinutost i da doprinosi stvaranju dodatnih tenzija u medijskom okruženju”. Oni su preporučili uspostavljanje mehanizama za praćenje poštovanja profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu, kao i za njihovu promociju.

Podizanje profesionalnih standarda u crnogorskim medijima je, kažu iz Delegacije, pitanje kontinuiranih napora, kako medijskih kuća, tako i samoregulatornih mehanizama.

U odgovoru nema decidnog izjašnjenja o spornoj kolumni koju su neki označili kao govor mržnje. Jedan od potpisnika otvorenog pisma, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista ‘Pobjeda’ Draško Đuranović za Glas Amerike tvrdi da je dominantna odlika crnogorskog novinarstva tabloizacija:

"Nijesam očekivao neki dramatičan odgovor od Delegacije EU i inače od Evropljana zato što su to uglavnom floskule koje niti pomažu, a niti odmažu medijskoj sceni Crne Gore. Nažalost, situacija u medijima je takva da je problem u nama, a ne u Evropi i Briselu. Medijska scena je izuzetno podijeljena i nažalost, ta metodologija kršenja Kodeksa je nešto što postoji već 20 godina i bojim se da je uzročno-posljednično vezana za tiraže. Crnogorsko novinarstvo je odavno postalo žuto, tabloidno novinarstvo. Na ograničenom tržištu teško je raditi na profesinalan način i ostvarivati profit.

S druge strane, autor sporne kolumne Željko Ivanović, tvrdi da je sve što se dešava, odraz stanja u kome se nalazi kompletno crnogorsko društvo i pravca u kome Vlada vodi Crnu Goru:

"To je prosto poprimilo orvelovske razmjere. U karijeri sam napisao desetine tekstova satirične prirode, sa dosta ironije i cinizma - i nikada nije bilo slične reakcije. Ovdje je sada to iskorišteno kao povod da se pokaže jedna zastrašujuća dimenzija nepristajanja na drugačije mišljenje, dijalog i polemiku. U svim diktaturama i u svim totalitarnim društvima, satira je najefektniji način da se razobliče stvari, a one koji su promotori tog ambijenta upravo zato ta satira najviše boli. Zato sam zabrinut – ne zato što je moj tekst izazvao reakcije – nego zbog opšteg stanja u društvu i tendencije kuda to društvo može da ide i da završi.

I dok među crnogorskim novinarima nema saglasnosti, Delegacija EU apeluje na sve medije, njihove vlasnike, urednike i novinare, da se uključe u konstruktivan dijalog, sa ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za profesionalno novinarstvo. U tom cilju, Evropska unija podržava dogovor crnogorskih medija koji bi išao u pravcu poboljšanja postojećeg Kodeksa novinara Crne Gore.

XS
SM
MD
LG