Linkovi

Pobeda opozicije u Beranama


Glasanje na izborima u Beranama (izvor: RTCG)

Koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije u Beranama je dobila jedan mandat više od DPS-a, dovoljno za formiranje vlasti u toj opštini na sjeveru.

Vlada Crne Gore za vikend je zaslijedala u Kolašinu. Bio je to prvi put da sjednica Vlade bude održana u nekom gradu na sjeveru Crne Gore. I dok predstavnici opozicije tvrde da je u pitanju smišljen potez uoči majskih lokalnih izbora u tom gradu, vladajući DPS juče je izgubio vlast u još jednoj opštini

Nakon poraza na lokalnim izborima u Ulcinju, vladajući DPS ostao je bez lokalne vlasti i u Beranama – i to nakon osam godina. Koalicija Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije u Beranama je dobila jedan mandat više od DPS-a, dovoljno za formiranje vlasti u toj opštini na sjeveru.

Bez obzira na pobjedu, opozicioni prvaci oštro su zaprijetili da će od nadležnih organa zatražiti da “hitno utvrde istinu na bazi materijalnih dokaza o novim izbornim mahinacijama predstavnika vlasti i oštro kazne prekršioce zakona".

Korišćenje državnih resursa u partijske svrhe, nešto je o čemu pričaju svi- od predstavnika opozicije i javnosti, do predstavnika međunarodnih organizacija koje prate političku situaciju u Crnoj Gori.

Kao zloupotreba državnih resursa, protumačena je vikend sjednica Vlade u Kolašinu, ne zbog – mnogi kažu demagoškog poteza kakav je putovanje premijera i ministara autobusom – koliko zbog činjenice da su odsjeli u luksuznom hotelu Bjanka.

Na zloupotrebu državnih resursa u partijske svrhe, ukazuju predstavnici opozicije, u susret lokalnim izborima u 11 opština koji će se održati vjerovatno krajem maja. Na konferenciji za novinare koja je, nakon završetka dvodnevnog rada, održana u hotelu „Bjanka“, istaknuto je da će zaključi sa tematske sjednice biti usvojeni na sjednici Vlade narednog četvrtka.

Reforme u oblasti rada i socijalnog staranja, nastavak reforme obrazovanja i unapređenje sistema školstva, te zakon o zdravstvenoj zaštiti bile su osnovne teme kolašinske sjednice uz stalnu temu koja se tiče povećanja broja radnih mjesta.

No, stanovnici Kolašina tvrde da za dva dana gotovo da nisu sreli ministre na ulicama grada, tako da teza o pritisku na birače nije baš održiva. Uostalom, što su predstavnici vlasti više na terenu, broj opština u kojima imaju vlast sve je manji. Dokaz za to je i jučerašnja smjena vlasti u Beranama.
XS
SM
MD
LG