Linkovi

Priština priznaje crnogorsku zajednicu


Ministri vanjskih poslova Kosova i Crne Gore, Enver Hodžaj i Milan Roćen, tokom susreta u Podgorici
Ministri vanjskih poslova Kosova i Crne Gore, Enver Hodžaj i Milan Roćen, tokom susreta u Podgorici

Parlament Kosova trebalo bi do kraja marta da usvoji zakon kojim će regulisati položaj crnogorske nacionalne manjine u toj zemlji, saopšteno je nakon razgovora ministara vanjskih poslova Kosova i Crne Gore, Envera Hodžaja i Milana Roćena.

Crnogorski šef diplomatije Milan Roćen je nakon sastanka rekao da ga je Hodžaj obavijestio da će taj zakon biti usvojen u martu, dok će u primjeni biti do kraja prve polovine ove godine. To će, kako je ocijenio, dodatno doprinijeti unapređenju odnosa dviju država.

"Razgovarali smo i o dinamici otvaranja ambasada u Podgorici i Prištini. Do sada nije bilo nikakvog uslovljavanja bilo koje strane. Jednostavno bio je sticaj okolnosti, uključujući i finansijski faktor, tako da to nijesmo uradili ranije", pojasnio je Roćen. Prema njegovim riječima, Crna Gora ima otvorene ambasade u svim zemljama u susjedstvu i nema razloga da tako ne bude i kada je u pitanju Kosovo.

Roćen je kazao da se odnosi Crne Gore i Kosova kreću uzlaznom linijom, što je u najboljem interesu ne samo Podgorice i Prištine, već regiona u cjelini. Kako je naveo, predstavnici dviju zemalja uskoro bi trebalo da potpišu sporazume o saradnji u oblastima turizma, saobraćaja, kulture, zaštite investicija, izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. "Gotovo da nema nijedne oblasti gdje nismo konstatovali da postoje velike mogućnosti i spremnost za unapređenje saradnje u obostranom interesu’, dodao je Roćen.

Hodžaj je rekao da je nakon Roćenove posjete Prištini prošle godine, kosovska Vlada izradila nacrt zakona koji je sada u skupštinskoj proceduri, a kojim će se definisati i priznati crnogorska zajednica na Kosovu. ‘

"Sa svim punim pravima kao i ostale zajednice koje žive na Kosovu. To je jedan od značajnih mostova koji povezuje naše dvije zemlje i mi smo jako zainteresovani da ta saradnja bude u širokoj oblasti", naveo je Hodžaj. On je kazao da će Kosovo raditi svoj dio posla u vezi sa definisanjem priznavanja i integisanja crnogorske zajednice u naše društvo.

"U našoj vladi je usvojen taj predlog zakona, sada ide u parlamentarnu proceduru i doći će do proglašenja od našeg predsjednika", precizirao je Hodžaj. Prema njegovim riječima, integracija albanske manjine u crnogorsko društvo je priča o uspjehu, zbog čega smatra da će ona u narednom periodu da bude još bolja. Siguran da će se to desiti, Hodžaj je kazao da će dvije Vlade narednih mjeseci pripremiti nacrte i potpisati značajne ugovore.

"Mi smo izuzetno zainteresovani da vidimo da se roba sa Kosova nađe na crnogorskom tržištu i da se crnogorski proizvodi nađu na tržištu na Kosovu", rekao je on. Hodžaj je pohvalio napredak Crne Gore u oblasti evropskih integracija proteklih godina i ocijenio da je on impresivan.

Govoreći o položaju Srba na Kosovu, on je kazao da je najbolji okvir za njihovu integraciju plan Martija Ahtisarija. "Taj plan daje najšira prava lokalnim Srbima na Kosovu koja neka zajednica može da ima u Evropi. Ako nađete bilo gdje u Evropi da postoji neka manjinska zajednica koja ima više prava nego što se obezbjeđuje ovim planom lokalnim Srbima na Kosovu, ja sam zainteresovan da ga vidim i pročitam, pa mi javite", zaključio je Hodžaj.

XS
SM
MD
LG