Linkovi

Drobnič: CG bi mogla da izgubi status lidera


Mitja Drobnič, šef Misije EU u Crnoj Gori

Šef Misije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič upozorio da bi Crna Gora morala da unapredi svoje pravosuđe i reši problem učestalih napada na novinare kako ne bi izgubila status lidera evrointegracija na Balkanu.

Učestali napadi na novinare u Crnoj Gori, neefikasno pravosuđe, kao i nemogućnost dogovora o izbornom zakonodavstvu, razlozi su što bi Crna Gora mogla izgubiti status lidera evropskih integracija na Balkanu, upozorio je šef Misije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

U Evropskoj komisiji očekuju da će usvajanjem izmjena zakona o zabrani diskriminacije i o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori doći do značajne usklađenosti sa pravnom tekovinom EU, istakao je šef Misije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

U tom smislu, on je istakao važnost nezavisnosti ombudsmana, rodnu ravnopravnost, pitanje nasilja u porodici, položaja osoba sa invaliditetom i LGBT populacije, ali je potencirao:

“Mediji, takođe, predstavljaju važan faktor u otkrivanju slučajeva kršenja ljudskih prava, i kao takvi moraju imati uslove za rad bez pritiska”.

On je podsjetio da je EK u Izvještaju o napretku navela da umiješanost javnih službenika, naročito policijskih, u slučajeve zastrašivanja i napada na novinare, i dalje predstavlja razlog za zabrinutost, kao i porast nasilja nad novinarima.

“Svi stari i novi slučajevi prijetnji i nasilja moraju biti temeljno istraženi i procesuirani. Nažalost, u posljednje vrijeme smo bili svjedoci novih napada na imovinu medija, kao i fizičkih napada na crnogorske novinare”, naglasio je Drobnič.

Drobnič je kazao da Evropska komisija od državnih organa očekuje da zaštite novinare i da im omoguće uslove za bezbjedan i nesmetan rad.

“Ova oblast će biti pod posebnom pažnjom EU i država članica”, dodao je Drobnič.

Nepostojanje dogovora o nastavku rada na izmjenama seta izbornih zakona, zbog čega su ovih dana u pomoć stigli eksperti EU, kao i stanje u pravosuđu koje aferu “Snimak” i druge slučajeve nije istražilo i procesuiralo do kraja, takođe su bitni razlozi što je Mitja Drobnič upozorio da bi Crna Gora mogla izgubiti titulu lidera evropskih integracija na Balkanu, ako nastavi da ne ispunjava svoje evropske obaveze.
XS
SM
MD
LG