Linkovi

Osude napada na novinarku Vijesti


Novinarka Vijesti Olivera Lakić

Novinarka Nezavisnog dnevnika Vijesti Olivera Lakić pretučena je sinoć ispred svoje zgrade, na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Tim povodom, danas su reagovale brojne političke partije, udruzenja i ambasade SAD i Njemačke.

Nepoznati muškarac sinoć je sa leđa prišao novinarki Vijesti ispred ulaza zgrade i nanio joj nekoliko udaraca pesnicom u glavu. Ona je nakon toga prebačena u Klinički centar, gdje su joj konstatovani manji podlivi iznad lijevog oka i čela. Lakić je prošle godine napisala seriju tekstova o poslovanju fabrike duvana ‘Tara’ u Mojkovcu i poslovanju firme ‘Montenegro tobako’ kompani, nakon čega je njoj i njenoj porodici više puta prijećeno.

Direktor Uprave policije Božidar Vuksanović rekao je da će ta institucija učiniti sve što je u njenoj nadležnosti da rasvijetli ovaj napad. Povodom napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić, koji je samo potvrdio višegodišnju praksu u Crnoj Gori da se nekažnjeno ubijaju i fizički napadaju poslenici javne riječi zbog svog pisanja o vlasti i mafiji, korupciji i organizovanom kriminalu danas su se na platou ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, okupili slobodni novinari i građani. Oni su zahtijevali hitnu istragu sa konkretnim rezultatima. Među okupljenima, bio je i ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović:

"Svi video zapisi sa tog i okolnim mjesta su prikupljeni i ja očekujem da se što prije i najhitnije otkriju počinioci i kazne", rakao je Brajović.

Direktor Vijesti Željko Ivanović za Glas Amerike ističe da su napadi na novinare u Crnoj Gori već postali praksa:

"Nažalost, nije se desilo ništa novo. Desio se samo još jedan napadan na nezavisne medije i slobodne novinare u Crnoj Gori i to je praksa koja je već ovdje odomaćena. Za deset godina bilo je toliko napada, desilo se i ubistvo glavnog urednika jedne dnevne novine i ništa od svega toga nije procesuirano. Stvoren je ambijent gdje je tako nešto normalno i izvodljivo i sve dok se ne promijeni sistem vrijednosti, dok se ne udari na suštinu problema, to je da je ovo društvo okovano organizovanim kriminalom i korupcijom, neće biti napretka i ovakve stvari, a možda još tragičnije, ponavljaće se i dešavati".

Ambasade SAD i Njemačke u Podgorici osudili su napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić. "Akt nasilja prema novinarki Oliveri Lakić zaslužuje osudu jer doprinosi atmosferi u kojoj se novinari plaše za svoju bezbjednost zbog rada na otkrivanju slučajeva kriminala i korupcije", ocijenili su ambasadori Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Pijus Fišer i Sju Kej Braun saopštili su da su zabrinuti viješću o još jednom napadu na novinare u Crnoj Gori. SAD i Njemačka duboko osuđuju sve napade na novinare.

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru Žan Šarl Gardeto ocijenio je da su napadi na novinare u Crnoj Gori skandalozni i sramni.

"Novinari istraživači su mete napada i agresije. Smatram da je to apsolutno neprimjereno i apelujem na vlasti da slučaj što brže istraže, nađu, procesuiraju i kazne počinioca", kazao je Gardeto.

I organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je napad na Oliveru Lakić. "Napad nije izolovan slučaj. Redakciji Vijesti i Oliveri Lakić su već upućivane pretnje zbog izveštavanja o fabrici duvana Tara. Oliveri Lakić je poručeno da će joj porodica biti ugrožena ukoliko ne prestane da piše o tome", izjavila je predstavnik OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović pozvao je vlasti u Podgorici da pronadju napadača na novinarku i rasvetle sve prethodne napade na novinare, istakavši da Crna Gora, kao demokratska zemlja koja želi da postane članica Evropske unije, ne može sebi da dozvoli takvo postupanje prema novinarima. SEEMO je pozdravio činjenicu da se načelnik policije Crne Gore Božidar Vuksanović lično zauzeo za njen slučaj i posetio mesto zločina, ali i podsetio da to nije bio prvi napad na Vijesti. Većina prethodnih incidenata ostala je nerešena. Zbog sinoćnjeg događaja, reagovale su gotovo sve političke partije u Crnoj Gori, kao i brojne NVO i Udruženja novinara.

XS
SM
MD
LG