Linkovi

Privredna delegacija Kine u CG o izgradnji autoputa


Predstavnici kineske privredne delegacije smatraju da pre početka izgradnje autoputa od Crne Gore prema Srbiji mora da se uradi još mnogo posla, te da je kraj februara, što je ranije najavljeno kao mogući datum, za sada nemoguće potvrditi.

Iako je crnogorski premijer Milo Đukanović početak izgradnje autoputa prema Srbiji najavio za kraj februara naredne godine, predstavnici privredne delegacije Kine, koji ovih dana borave u Crnoj Gori saopštili su da izgradnja autoputa Bar-Boljari i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora pa se kraj februara još ne može navesti kao siguran rok početka realizacije projekta.

Još jedna sanacija tunela u kanjonu Platije, koji povezuje Podgoricu i Crnogorsko primorje sa Srbijom i Srednjom Evropom, teško da će odagnati strah za bezbjednost onih koji prolaze ovim putnim pravcem. Ministar saobraćaja Ivan Brajović potvrđuje da je, ipak, sve u znaku iščekivanja izgradnje autoputa.

“Nadam se da ćemo 2014. godinu obilježiti radovima na prioritetnoj dionici puta Bar-Boljari, Smokovac-Mateševo i da će vrlo brzo, četiri godine poslije toga, gro saobraćaja biti usmjeren tim pravcem: potom ćemo kanjon Platije ostaviti za turističko razgledanje, uz mnogo manje gužve”, rekao je Brajović.

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović nedavno je saopštio, a na Premijerskom satu potvrdio, da bi do 25. februara mogla da počne gradnja autoputa i da bi mogli biti potpisani svi neophodni ugovori.

“U pripremi i realizaciji projekta autoputa, Vlada će voditi računa o zaštiti interesa crnogorskih kompanija koje se mogu uključiti u izvođenje readova. Vjerujem da će i ovaj projekat biti značajan generator novog zapošljavanja”, rekao je Đukanović.

No, predstavnici privredne delegacije Kine koji ovih dana borave u Crnoj Gori saopštili su da izgradnja autoputa Bar-Boljari i potpisivanje ugovora zavisi od mnoštva faktora pa se kraj februara još ne može navesti kao siguran rok početka realizacije projekta.

Oni ističu da ne znaju hoće li do 25. februara biti potpisani svi ugovori, jer crnogorska Vlada mora da izradi popriličnu hrpu dokumenta za potrebe kineske banke koja je uključena u finansiranje, a sa druge strane Exim banka treba da prouči sva ta dokumenta i da vidi da li odgovaraju zahtjevima.

Kineska kompanija CCCC i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC) prvorangirane su na tenderu za gradnju autoputa Bar-Boljari.

Predsjednik Međunarodne asocijacije preduzetnika Kine (CHINCA), Diao Šune, saopštio je da su pregovori o najznačajnijem projektu u Crnoj Gori - autoputu Bar-Boljari u toku i da idu izuzetno dobro.

“Nadamo se da ćemo uskoro svi moći da budemo svjedoci potpisivanja ugovora o izgradnji. Kineske kompanije imaju izuzetne prednosti ne samo u izgradnji i upravljanju projektima u oblasti infrastrukture, već i kada je u pitanju investiranje. Izgradnja autoputa prilika je da uposlimo i lokalne kompanije i to ne samo one koje se bave izgradnjom, već i koje proizvode građevinske materijale i imaju građevinsku opremu”.

Predstavnici crnogorske Vlade i privredne delegacije Kine usaglasili su u Podgorici niz konkretnih aktivnosti u cilju ispunjenja svih pretpostavki za što skoriji početak gradnje autoputa Bar-Boljari.

Predstavnici crnogorske Vlade i kineske delegacije dogovorili su da formiraju radno tijelo, kao centralni tim za usaglašavanje i koordiniranje realizacije infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, što bi trebalo da znači da je realizacija posla stoljeća ipak – na vidiku.
XS
SM
MD
LG