Linkovi

CG: Neispravno 11,5% uzoraka hrane


Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, direktor Instituta za javno zdravlje CG rekao da je čak 11,5 odsto ispitanih namirnica u zemlji - neispravno.

U Crnoj Gori, prošle godine, analizirano je više od 10 hiljada uzoraka namirnica od čega je oko 11,5 odsto njih bilo neispravno, saopšteno je na konferenciji o bezbjedne hrane i ulozi različitih subjekata u lancu hrane, održanoj povodom Svjetskog dana zdravlja.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša kazao je na konfereciji, održanoj povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, da je pristup zdravstveno bezbjednoj i kvalitetnoj hrani u adekvatnim količinama temelj održivosti života i očuvanja zdravlja.

"U Crnoj Gori je u toku 2014. godine, prema preliminarnim podacima Centra za zdravstvenu ekologiju Instituta za javno zdravlje, u svim laboratorijama ukupno je analizirano 10.040 uzoraka namirnica od čega je neispravnih bilo 1.152 ili 11,47 odsto", objasnio je Mugoša.

On je dodao da su preliminarni podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazali da je prošle godine registrovano 765 slučajeva obolijevanja od crijevnih zaraznih bolesti zbog korišćenje zdravstveno nebezbjedne hrane.

"Bolesti vezane za nepravilnu ishranu povezane su direktno ili indirektno sa bolestima koje su vodeći uzroci umiranja, poput bolesti krvi i krvnih sudova i dijabetesom", upozorio je Mugoša.

On je ocijenio da je proizvodnja hrane industrijalizovana i da globalizovana trgovina i distribucija dovodi do mogućnosti da neispravna dospije i u najudaljenije djelove svijeta ili da, kako je objasnio, tokom transporta budem kontaminirana.

Šefica kancelarije Svjetske zdrastvene organizacije u Crnoj Gori, Mina Brajović kazala je da je zdrava hrana pretpostavka zaštite i unapređenja zdravlja.

Ona je navela da je Crna Gora donijela Strategiju zdravstvene bezbjednosti hrane i Akcioni plan za ishranu i bezbjednost hrane, a u pripremi su i i novi zakon i podzakonski akti o hrani i vodi za piće.

"Time se Crna Gora deklarisala kao država koja veliku pažnju pridaje bezbjednosti hrane i to pitanje inauguriše kao nacionalni prioritet", ocijenila je Brajović.

Ona je podsjetila da je važno da se ti propisi implemetiraju i da država mora da ulaže i razvija infrastrukturu i jača kapacitete u procesu proizvodnje.

"Država mora intezivno da radi na kontroli proizvođača, jer na njima počiva primarna odgovornost", ukazala je Brajović i dodala da je bitan i značaj krajnjeg potrošača kako bi se održala bezbjednost hrane.

Specijalista higijene i focal point za hranu, Zorica Đorđević objasnila je da je zdravstveno bezbjedna namirnica ona koja je mikrobiološki ispravna, ne sadrži štetne materije, očuvanog je kvaliteta i biološke vrijednosti i neće naškoditi potrošaču kada se priprema ili jede.

XS
SM
MD
LG