Linkovi

Pomoć poljoprivrednicima u CG


Ministar poljoprivrede Crne Gore Petar Ivanović na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore (gov.me)
Ministar poljoprivrede Crne Gore Petar Ivanović na konferenciji za novinare u Vladi Crne Gore (gov.me)

Novi projekat bespovratne podrške crnogorskim poljoprivrednicima koji finansira Evropska unija, a implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, doprinijeće postizanju većih standarda kod poljoprivrednih proizvođača i otvaranju novih radnih mjesta u toj oblasti.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da je Evropska komisija prepoznala rezultate rada tima tog Vladinog resora i odobrila podršku od 3,4 miliona EUR. Projekat je finansiran uz podršku EU, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svjetskom bankom.

“Potpisan je sporazum sa SB i, pored tih 3,4 miliona, Vlada je obezbijedila kofinansiranje od 1,1 milion EUR, tako da je ukupna vrijednost projekta 4,5 miliona EUR. Od toga će 4,1 milion EUR biti dostupan poljoprivrednim proizvođačima u vidu bespovratne podrške ili granta za investicije u gazdinstva u iznosu do 50 odsto ukupne investicije”, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Predstavnici Ministarstva, Delegacije EU u Crnoj Gori i SB ozvaničili su danas u Podgorici početak tog projekta. Riječ je o podršci iz IPA programa, koji će proizvođači koristiti po fleksibilnijim uslovima nego njihove kolege u zemljama članicama.

“U razgovorima sa predstavnicima EK obezbijedili smo 39 miliona EUR koji će se realizovati kroz program IPARD od 2016. godine”, dodao je Ivanović.

On kaže da od programa očekuju da doprinese postizanju većih standarda kod poljoprivrednih proizvođača i da ih primakne standardima koje traži EU za punu implementaciju IPARD programa.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da će od tog projekta, kojeg finansira EU, koristi imati crnogorski poljoprivrednici. Poljoprivreda je, kako je dodao, vrlo važan sektor za Crnu Goru i to je daleko najveća aktivnost ruralnog stanovništva, odnosno glavni izvor prihoda za oko 50 hiljada gazdinstava i čini osam odsto crnogorskog bruto domaćeg proizvoda.

“Cilj projekta je izgradnja institucija za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i poboljšanje produktivnosti ruralnih gazdinstava i osiguranje pune koristi i pravilne apsorpcije sredstava iz pretpristupnih fondova EU", naveo je Drobnič.

Predstavnik SB, Maurizio Guadagni, rekao je da je potpisivanje tog sporazuma pečat na dostignuće tri uključene institucije: Vlade, delegacije EU i SB.

“To pokazuje da nastojimo i možemo da radimo zajedno kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je pomoć crnogorskom poljoprivrednom sektoru da bude što bolje pripremljen u cilju pristupanja EU”, kazao je Guadagni.

Taj cilj, kaže, podržavaju kroz projekat institucionalnog jačanja i razvoja crnogorske poljoprivrede MIDAS projekta, koji finansiranju SB i Globalni fond za zaštitu životne sredine (GEF).

XS
SM
MD
LG