Linkovi

Vlada Crne Gore pomaže diplomiranim studentima


Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović objasnio je da Vlada ne koristi projekat "Stručno osposobavljanje svršenih visokoškolaca" za predizbornu kampanju

U Privrednoj komori Crne Gore, u organizaciji Vlade i Zavoda za zapošljavanje, u Podgorici je predstavljen projekat: „Stručno osposobljavanje svršenih visokoškolaca“. Potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović objasnio je da Vlada ne koristi Program za predizbornu kampanju

Lazović je rekao da je taj program počeo 2010., a da je ove godine donijet Zakon koji obezbjeđuje normativnu osnovu za njegovu primjenu. Dakle, to što neke partije Program dovode u vezu sa izborima, nema nikakve veze, jer je naša namjera da program startuje 2013. godine, objasnio je Lazović.

On je ocijenio da će svi dobronamjerni građani podržati projekat, bez obzira na političku orjentaciju.

‘Kandidat se može prijavljati od 15. oktobra kada već budu gotovi izbori, tako da optužbe nemaju nikakvog osnova. Imamo portal elektronske uprave, gdje će sve biti maksimalno transparetno i gdje će se znati koji je kandidat primljen i sa kojim procentom sa studija’, pojasnio je Lazović.

On je kazao da će glavni kriterijum prilikom prijema kandidata biti prosječna ocjena sa studija.

‘Ono što nam se često zamjera da imamo previše svršenih visokoškolaca nije tačno, jer Crna Gora zaostaje u odnosu na Evropsku uniju po procentu studenata po broju stanovnika’, rekao je Lazović.

On je pozvao sve kompanije da se uključe u program,’jer je to benefit za sve’. Poslodavci kod primjene Programa neće imati finansijske izdatke, pa projektom svi dobijaju, naveo je Lazović.

On je kazao da će primjena programa, prema odluci Vlade, biti finansirana iz budžeta za iduću godinu i da će iznositi oko deset miliona EUR.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Vukica Jelić kazala je da program usvojen da bi visokoškolci lakše našli posao. Ona je na okruglom stolu kome su prisustvovali predstavnici najuspješnijih kompanija saopštila da se poslodavci prijavljuju za program od sjutra do 15. oktobra.

‘Nakon toga ćemo vidjeti koliko ima slobodnih mjesta, od 15. oktobra se prijavljuju visoškolci. Upravi za kadrove se prijavljuju državni organi a Zavodu privatnici’, rekla je Jelić.

Jelić je kazala da će visokoškolci dobijati 50 odsto prosječne zarade od Zavoda i da će nakon devet mjeseci dobiti sertifikat za odrađeni pripravnički staž.
XS
SM
MD
LG