Linkovi

CG: Priprema za korištenje fondova EU


Državni sekretar za evropske integracije Andrija Pejović govori na međunarodnoj konferenciji u Budvi (gov.me)
Državni sekretar za evropske integracije Andrija Pejović govori na međunarodnoj konferenciji u Budvi (gov.me)

Strukturni fondovi EU Crnoj Gori će biti dostupni kada postane punopravna članica, kazao je državni sekretar za evropske integracije Andrija Pejović.

Kroz učešće u prekograničnim i transnacionalnim programima, kao i kroz saradnju sa partnerima iz zemalja članica Evropske unije, Crna Gora se priprema za aktivno korišćenje strukturnih fondova, čulo se danas na Konferenciji posvećenoj transnacionalnim programima u Jugoistočnoj Evropi.

Na skupu koji je danas održan u Budvi, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, rečeno je da će strukturni fondovi EU Crnoj Gori biti dostupni kada postane punopravna članica, kazao je državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

On je kazao da transnacionalna saradnja doprinosi održivom i uravnoteženom razvoju na evropskoj teritoriji, što je jedan od ciljeva Regionalne politike EU i podsjetio da je u okviru programa Jugoistočna Evropa i Mediteran realizovano 39 projekata, čija vrijednost u Crnoj Gori je preko četiri miliona eura.

"Iz tih razloga, realizacija projekata u okviru navedenih programa veoma je važna za ispunjenje ciljeva i politika EU, kao i za jačanje saradnje i razmjenu dobrih praksi i inovativnih pristupa“.

Donata Von Sigsfeld iz Delegacije EU istakla je da je učešće u ovim programima veoma značajno u procesu pristupanja EU jer se na taj način uspostavljaju direktna partnerstva između zemalja članica EU i kandidata i potencijalnih kandidata.

"Značaj i uspjeh ovih programa ogleda se i u tome što uspostavljena saradnja među partnerima iz različitih zemalja kroz realizaciju projekata, nastavlja da postoji i unapređuje se i po njihovom završetku“, kazala je Von Sigsfeld.

Na skupu se govorilo i o programima JIE i MED za period 2007-2013 i iskustvima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije u ovom periodu. U završnom dijelu današnje konferencije predstavljeni su transnacionalni programi u okviru finansijske perspektive 2014-2020.

Pored programa Mediteran koji će biti nastavljen u narednom ciklusu, Crna Gora će učestvovati i u dva nova programa- Dunavski i Jadransko-Jonski, što će, rečeno je, donijeti nove mogućnosti i sredstva zemljama koje strijeme punopravnom članstvu u EU.
JIE program uključuje 16 zemalja, što ga čini programom sa najvećom programskog oblašću. U MED programu učestvuje 13 država, i to mediteranske države članice EU i države Zapadnog Balkana.

Prioriteti transnacionalnih programa su inovacije, životna sredina, pristupačnost teritorija i održivi razvoj. Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja učesnica programa, upravljačkih struktura programa, kao i predstavnici institucija koje sprovode JIE i MED projekte u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG