Linkovi

Nastavak istrage CKB-a


Crnogorska komercijalna banka
Crnogorska komercijalna banka

Hapšenje krupnih igrača i pojačana borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, veoma je važno za Evropu, neumorno poručuju iz Brisela

Vladavina prava i konkretni rezultati u obračunu sa korupcijom i kriminalom biće i dalje glavne teme na kojima će Evropska komisija insistirati u pregovorima sa Crnom Gorom, poručeno je iz Brisela

Hapšenje krupnih igrača i pojačana borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, veoma je važno za Evropu, neumorno poručuju iz Brisela i ukazuju da će sve zemlje koje nakon Hrvatske uđu u pristupne pregovore morati da ih počnu od 23. poglavlja koje se odnosi vladavinu prava.

Od Crne Gore se, dakle, očekuju jasni rezultati i pravosnažne presude, posebno za korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Koliko su i jesu li krupne ribe oni koji su trenutno na meti crnogorskog Tužilaštva, pitanje je o kome bi se moglo diskutovati.

Afera CKB trenutno najviše zaokuplja pažnju javnosti, iako se još ne zna jesu li se i u njoj na tapetu zaista našle krupne ribe zbog kojih se preispituje poslovanje banke. Tužilaštvo je za vikend saslušalo bivšu generalnu direktorku Crnogorske komercijalne banke Milku Ljumović koja je sa još pet bivših menadžera Banke osumnjičena da je zloupotrebom službenog položaja odobrila šest spornih kredita i banci nanijela štetu od preko pet miliona eura.

Ljumović krajem decembra nije bila dostupna Tužilaštvu jer se nalazila na liječenju u Rimu, ali se po povratku stavila na raspologanje istražnim organima. Tužilaštvo je uputilo prijedlog istražnom sudiji Višeg suda da se nad okrivljenom sprovede mjere nadzora i privremeno joj oduzme putna isprava.

Specijalna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović, pojasnila je da mjere nadzora podrazumijevaju "povremeno javljanje Ljumović određenom državnom organu" kao i privremeno zadržavanje pasoša, odnosno putnih isprava.

"Tužilaštvo ocjenjuje da ove okolnosti ukazuju da bi okrivljena Milka Ljumović mogla ometati dalji krivični postupak neopravdanim odlascima u drugu državu", zaključuje Ivanović.

Ljumović je negirala da je odgovorna za davanje kredita bez valjanog pokrića, zbog kojih je specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu, potvrdio je jedan od njenih branilaca Goran Rodić. Prema najavama iz tužilaštva, istraga će biti nastavljena, a bankarima je omogućeno da se brane sa slobode, čime je odbijen zahtjev Tužilaštva da im se odredi jednomjesečni pritvor. Istragu o melverzcijama u poslovanju banke, iniciralo je sadašnje rukovodstvo CKB-a, koja je u vlasništvu mađarske OTP grupe.
XS
SM
MD
LG