Linkovi

File: Podgorica da predano nastavi reforme


Danas se evropski komesar za proširenje, Štefan File, po prvi put susreo sa novim šefom crnofgorske diplomatije, Nebojšom Kaludjerovićem. Tema susreta je bio proces pregovora o evropskom članstvu, koji je započeo posljednjeg dana juna ove godine...

"Otvaranje pregovora je bilo jasno prepoznavanje impresivnog napretka kakav je u reformama načinila Crna Gora", rekao je ovom prilikom komesar Fule, oppozoravajući da je riječ o izuzetno zahtjevnom procesu, koji od Crne Gore traži da nastavi puitem vlastitog evropskog opredjeljenja.

Riječ je o reformama ustava, jačanju sudstva i njegovoj nezavisnosti, neizbježnoj borbi porotiv organizpovanog kriminala i korupcije, pitanjima koja su, svako za sebe, iznimno važna za budućnost crnogorskog napretka prema evropskim institucijama.

Važno je sada zadržati dinamiku cjelokupnopg procesa, složili su se učesnici današnjeg sastanka u Evropskoj komisiji, što će, vjeruje komesar File, dovesti Crnu Goru bliže EU, ali i podvući ozbiljnost procesa proširenja, što će biti od koristi za cijeli region.

Danas je razgovarano i o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, čije održavanje je predvidjeno za 14. oktobar. S tim u vezi, komesar File je pozvao crnogorsku stranu da ostane fokusirana na evropsku agendu zemlje i nastavak reformi od kojih će konačnu korist imati stanovnici Crne Gore.
XS
SM
MD
LG