Linkovi

Crna Gora dobila status kandidata


Rompuj: Kandidatura Crne Gore dokaz uvjerenja Evropskog saveta da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi
Rompuj: Kandidatura Crne Gore dokaz uvjerenja Evropskog saveta da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi

Zaključujući dvodnevni samit u Briselu, evropski lideri su poručili kako čvrsto stoje iza zajedničke evropske valute, iza evropskih članica kojima je ovoga trebnutka potrebna podrška i, s tim u vezi, povlače poteze kako bi trajno učvrstili ono što se u globalnim okvirima već priznaje kao evropski geo-politički subjekt. Danas je i objavljeno kako se Crna Gora poziva da se pridruži kandidatskom društvu pred evropskim vratima, uz podsjećanje da Zapadni Balkan može računati na evropsku budućnost.

Kada je riječ o proširenju, glatko je prošao prijedlog ministara vansjkih poslova Unije da se Crnoj Gori da status zemlje kandidata:

"Odlučili smo da Crnoj Gori damo status kondidatske zemlje, što podvlači uvjerenje Evropskog vijeća da države Zapadnog Balakana imaju evropsku vokaciju"..., poručio je predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuj.

Evropski komesar za proširenje, Štefan Fule je, pozdravljajući ovu odluku, rekao kako ona znači jasno priznanje napora kakave je Pogorica načinila na svom putu prema evropskom članstvu. Riječ je o snažnoj demonstraciji kredibiliteta naše politike proširenja, koja daje rezultat ako su na terenu provedene neophodne reforme, kaže komesar Fule.

O datumu početka pregovora o članstvu odlučivaće se u novembru 2011, pošto Evropska komisija utvrdi da li su vlasti u Podgorici ispunile ključne uslove jačanja vladavine prava, reforme pravosudja, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Posljednji ovogodišnji samit evropskih lidera protekao je u saglasju velikih i malih, bogatih i manje bogatijih evropskih članica da se po svaku cijenu mora održati stabilnost euro-zone, a time i cjelokupne Unije - stabilnost znači i finansijsku stabilnost onih koji danas poput Grčke ili Irske, imaju problema sa prijetećem bankrotom, pa je tako usvojena i ograničena izmjena Lisabonskog sporazuma koja je bila neophodna za uspostavu trajnog mehanizma finasijske podrške, teškog 750 milijardi eura.

Danas je odbačen prijedlog da se svota uveća, u slučaju da bude više kandidata za njeno korištenje, poput Portugala, Španije ili Belgije - novac je dovoljan da smiri finansijsko tržište, vjeruju evropski lideri - danas su se, dakle, sporazumjeli da zajednički djeluju od pomoći Grčkoj ili Irskoj, do reforme bankarskog sistema i, konačno, stabilnosti eura.

"Sve ovo smo imali na umu kada smo govorili da ćemo učiniti sve potrebno kako bismo održali finansijsku stabilnost euro-zone. Bila je to jednodušna izjava i ne samo izjava već i konkretno opredjeljenje. Ono je iskazano i sporazumom koji smo postigli oko ograničenih izmjena Lisabonskog sporazuma kako bi smo omogućili funkcionisanje trajnog mehanizma finansijske stabilnosti...", istakao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

XS
SM
MD
LG