Linkovi

File: Status kandidata u decembru


Evropski komesar za proširenje uručuju premijeru Crne Gore mišljenje Evropske komisije
Evropski komesar za proširenje uručuju premijeru Crne Gore mišljenje Evropske komisije

Crna Gora bi već u decembru, na Evropskom savjetu, mogla da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je večeras evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štafan File u glavnom gradu Crne Gore.

’Dijelim vaše uvjerenje da će države članice, nakon što temeljno razmotre naše preporuke, potvrditi ih i dati status kandidata Crnoj Gori u decembru na Evropskom savjetu’’, kazao je File na konferenciji za novinare nakon što je premijeru Milu Đukanoviću uručio Mišljenje Evropske komisije o crnogorskom zahtjevu za članstvo u EU.

File je kazao da odluku EK da preporuči kandidatski status za Crnu Goru ne treba gledati samo kao izraz poštovanja prema postignućima koje je država ostavrila na putu ka članstvu u EU, već i kao ohrabrenje da nastavi, ako ne i ubrza, rad na nizu pitanja, posebno na vladavini prava.

"Puno posla predstoji, ali ne tehničkog, poput usvajanja zakona i slično. Vi treba da pokažete da imate merljive rezultate, da pokažete da ste postavili sistem koji funkcioniše u korist gradjana Crne Gore"

Evropski komesar je, odgovarajući na pitanje kada bi Crna Gora mogla najranije da dobije datum za otvaranje pristupnih pregovora, kazao da zna da je to ‘’najvažnije i najintesantnije pitanje’’.

File na konferenciji za novinare u Podgorici
File na konferenciji za novinare u Podgorici

"Ja to neću reći. Ne bavim se dijeljenjem kalendara, već domaćih zadataka. Uvjeravam vas da će čim uradite domaći zadatak, EK jasno staviti na znanje državama članicama da je došao momenat da se počnu pristupni pregovori’’, rekao je on.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da je jučerašnji dan veliki za Crnu Goru, njen narod i region.

"Za samo tri godine, na bazi jučerašnjeg Mišljenja i preporuke Evropske komisije, za koje se nadamo da će biti prihvaćeno i potvrđeno na Evropskom savjetu, Crna Gora je prema mišljenju važne evropske institucije i naših evropskih partnera, nepovratno na putu punopravnog članstva u EU’, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, to je istovremeno poruka ohrabrenja za region.

"Poslije nešto više od pet godina, EK ponovo daje preporuku za sticanje statusa kandidata jednoj državi u našem regionu. Time nam šalje jasnu poruku da se politika otvorenih vrata za dalje proširenje, to jest ujedinjenje Evrope na Balkanu nastavlja’’, kazao je Đukanović.

On je pozdravio ‘’veoma izbalansirano’’ Mišljenje EK koje, kako je ocijenio, objektivno sagledava dosadašnji napredak Crne Gore na evropskom putu. Đukanović je podsjetio da su ti prioriteti klasifikovani u sedam oblasti, navodeći da Vlada ‘’veoma realistično’’ sagledava složenost tih zadataka.

"Svjesno smo da su postavljeni ciljevi veoma zahtjevni, ali smo mi još odlučniji da ih ispunimo’’, rekao je on.

Đukanović je ubijeđen da će se Crna Gora u ovo doba naredne godine radovati što će se politika proširenja EU uspješno nastaviti upravo na njenom primjeru.

XS
SM
MD
LG