Linkovi

Lajčak za odgovoran odnos svih


Direktor u Evropskoj službi za inostrane poslove Miroslav Lajčak i premijer Crne Gore Igor Lukšić tokom susreta u Podgorici
Direktor u Evropskoj službi za inostrane poslove Miroslav Lajčak i premijer Crne Gore Igor Lukšić tokom susreta u Podgorici

Direktor za Rusiju, istočno susjedstvo i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za inostrane poslove Miroslav Lajčak koji je danas boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, pozdravio je napredak te države i njenu konstruktivnu ulogu u regionu. On se nada da će crnogorska Vlada uraditi sve kako bi odluka Evropskog savjeta o početku pregovora sa EU u junu bila pozitivna

Direktor za Rusiju, Istočno susjedstvo i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za inostrane poslove Miroslav Lajčak kazao je nakon razgovora sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Milanom Roćenom da želi odgovoran proevropski odnos svih političkih snaga u Crnoj Gori, bez ikakvih uslovljavanja evropskog puta zemlje nekim drugim pitanjima. Pozdravljajući napredak Podgorice na evropskom putu Lajčak je, govoreći o ruskim investicijama u Crnoj Gori, rekao da je posebno važan dobar zakonski okvir, te da nije bitno odakle investicije dolaze.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi stanje u Crnoj Gori po pitanju organizovanog kriminala, korupcije, nepotizma i partitokratije, jer zemlja u očima međunarodne zajednice izgleda mnogo ljepše nego što stanje jeste, Lajčak je rekao da EU ima jako detaljan uvid u sve što se zbiva u crnogorskom društvu.

“Podrška pregovorima Crne Gore sa EU je ujedno I podrška rješavanju svih problema u Crnoj Gori”, rekao je Lajčak.

Povodom tog pitanja, ministar Roćen je istakao da ne postoji država koja nema probleme:

“Kada ne bi bilo tih problema u Crnoj Gori, onda bi Crna Gora već bila na pragu Evropske unije. Mi ne govorimo samo o uspjesima, ima ova zemlja i problema”, rekao je Roćen.

Brisel cijeni napore Crne Gore radi unutrašnjeg političkog dijaloga koji afirmiše prioritetna pitanja za unaprjeđenje evropskih integracija i njenog ekonomskog napretka, rekao je direktor za Rusiju, Istočno susjedstvo i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za inostrane poslove Miroslav Lajčak.

"Ta pitanja treba i dalje da imaju najširu podršku parlamenta i društva u cjelini", rekao je Lajčak u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem. Vujanović se zahvalio Lajčaku za njegov kontinuirani doprinos procesu evropskih integracija Crne Gore i naporima na razumijevanju značaja evropskih perspektiva zemalja Zapadnog Balkana.

"Vujanović je i ovom prilikom istakao očekivanje pune podrške Crnoj Gori u susret odluke o pristupnim pregovorima u junu", navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta. Lajčak je Vujanoviću prenio zahvalnost Brisela za lični doprinos regionalnoj saradnji i razvoju dobrosusjedskih odnosa kao jednom od ključnih kriterijuma u procesu evropskih integracija.

Sagovornici su, kako je saopšteno, razmijenili mišljenja o aktuelnim pitanjima od regionalnog značaja, ekonomsko-razvojnim prioritetima Crne Gore i važnosti daljeg privlačenja stranih investicija i rasta zaposlenosti u državi kroz preduzetništvo.

XS
SM
MD
LG