Linkovi

Analitičari: Proširenje zavisi od napretka CG i regiona

  • Milena Đurđić

Januš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije

Primjer Crne Gore i njenog napretka u evroatlantskim integracijama može se koristiti kako bi se ponovo podstaklo uvjerenje da je moguće ostvariti ideju jedinstvene i slobodne Evrope, ocjenjuju američki analitičari, koji su na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu govorili o perspektivi Zapadnog Balkana u svijetlu postojećeg zamora od proširenja u Evropskoj uniji i NATO-u.

Analitičari u Vašingtonu očekuju da će se proces proširenje Evropske unije i NATO-a nastaviti iako se, kako ocjenjuju za naš program, trenutno odvija veoma otežano. Takođe ističu da će zavisiti od nastavka postojanog napretka u Crnoj Gori i ostalim zemljama u regionu.

“Poruka je da će proširenje Evropske unije biti mnogo sporije od NATO-a. Proširenje Alijanse nije zaustavljeno, već se vjerovatno razmatraju određena dugoročna pitanja. Konsenzus je da će većina balkanskih zemalja, koje to žele, postati članice NATO-a. Crna Gora je vjerovatno sledeća na redu. Ne na ovom samitu, ali vjerovatno u narednih dvije ili tri godine”, ističe Januš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Potpredsjednik Centra za strateške i međunarodne studije, Stiven Flenegan, saglasan je da Crna Gora brzo napreduje ka članstvu u NATO-u.

“Sprovela je niz reformi i pokazuje ozbiljnu namjeru. Postoje određeni problemi kada je riječ o oslobađanju od viška naoružanja, ali je određenu količinu poklonila avganistanskoj nacionalnoj vojsci. Takođe unapređuje civilno-vojnu saradnju i razvija određene odbrambene aspekte. Kao rezultat tog napretka, odobren joj je Akcioni plan za članstvo, koji će joj pružiti tehničku pomoć i služiti kao mapa puta za pristupanje koje se po mišljenju pojedinih može dogoditi već 2012 godine.”

Bivši ambasador SAD u NATO Kurt Volker
Bivši ambasador SAD u NATO Kurt Volker

Za NATO i EU prednost je to što postoji zemlja na Balkanu koja napreduje i koja pruža razlog da se obnovi stav prema proširenju u regionu, kao načinu da se podstaknu reforme, smatra bivši ambasador Sjedinjenih Država u Sjevernoatlantskoj organizaciji, Kurt Volker.

“Crna Gora pokazuje da zahvaljujući ekonomskim i političkim reformama možete da napredujete. Naravno da predstoji još posla, ali mislim da možemo svi da koristimo crnogorski primjer kako bismo pokušali ponovo da podstaknemo uvjerenje u Evropi i Sjedinjenim Držvama da ideja jedinstvene, slobodne i mirne Evrope, gdje svi ljudi mogu da žive u demokratskim i tržišno orjentisanim društvima sa bezbjednom budućnošću, jeste nešto što možemo da postignemo i čemu možemo da težimo.”

Volker međutim smatra da u Crnoj Gori i dalje postoje problemi korupcije i političkog zatrašivanja, koje treba da riješi kako bi dalje napredovala u evroatlanstkim integracijama.

"Bilo koji od problema, korupcija, kriminal ili problematično sudstvo, može da navede članice NATO-a ili EU da kažu da nisu uvjerene da će određena zemlja postati demokratsko tržišno orjentisano društvo koje poštuje vladavinu prava. Crna Gora je napravila izvanredan napredak, samo je potrebno da preostali dio neophodnog napretka bude uvjerljiv. Potrebna je stalna posvećenost u rješavanju tih problema. Crna Gora je sposobna da to uradi, samo treba da vidimo se taj posao i okonča.”

“Ti problemi postoje i u drugim zemljama, uključujući Bugarsku i Rumuniju koje su već u NATO-u i Evropskoj uniji. Mislim da je Crna Gora ozbiljna u pogledu njihovog rješavanja, što mora i biti, ako je ozbiljna u pogledu članstva u uniji i NATO-u”, smatra Januš Bugajski.

XS
SM
MD
LG