Linkovi

Lekić: "Podjela vlasti" najbolji model


Kandidat za predsednika Crne Gore Miodrag Lekić

Kandidat za predsednika Crne Gore Miodrag Lekić za Glasa Amerike kaže da je njegova težnja da Crna Gora krene putem pravne države

Princip ‘podjele vlasti’ je najbolji model, jer vlasti koje su podijeljene međusobno se kontrolišu, kaže za naš program predsjednički kandidat Miodrag Lekić. On se zalaže za autoritet funkcija i onemogućavanje otuđenja bilo koje institucije ili pojedinca

Iako je zvanično predsjednik Demokratskog fronta koji je konglomerat stranaka različitog profila, Miodrag Lekić će na izborima nastupiti kao nezavistan kandidat. On, međutim, za Glas Amerike kaže da činjenica da iza njega stoji heterogena opoziciona grupacija nije opterećenje, jer pretenduje da bude autonoman, samostalan predsjednik države i da toj funkciji vrati dostojanstvo:

’Obraćam se svim građanima i pokušavam da u ovom trenutku nađem neku sintezu Crne Gore, njeno pomirenje, ujedinjenje na vrijednostima i zakonu. Nemam opterećenje da iza mene stoji grupacija koja bi mogla da proizvodi neki odbojan efekat. Ja se obraćam svim građanima na jednak način’’.

Iako je njegov konkurent Filip Vujanović već 10 godina predsjednik Crne Gore, Lekić ističe da je njegov uticaj u društvenom životu, progresu, borbi protiv kriminala i korupcije mali.

‘’Moja težnja je da Crna Gora krene putem pravne države, da se ostvari ozbiljan proces dekriminalizacije društva i da, jednostavno, prihvatimo jedan novi istorijski izazov-da priđemo slobodnim, demokratskim zemljama, ili, pak, da ostanemo zemlja sa sijenkom private države, feuda, jedne grupacije koja je često van pravnog poretka’’.

Budući da je deceniju ipo proveo u Italiji u kojoj je politička kultura na visokom nivou, Lekića smo pitali da li je očekivao podmetanja i uvrede kojima obiluje ova predsjednička kampanja:

Lekić: "Podjela vlasti" najbolji model
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:13 0:00


‘’Ne u toj mjeri. Mislim da je doprinos tom padu političke kulture dao baš Milo Đukanović koji je, na kraju krajeva, premijer. Možda je van pravila da premijer kao institucionalna figura učestvuje u svemu ovome. Naravno, meni on ne smeta, neka tako nastave. Ali, ako takva politika pobijedi, neka je srećno Crnoj Gori. Ja se zalažem za političku kulturu, htio sam da se vodi civilizovana debata. Nažalost, toga do sada nije bilo’’.

Lekić ne vidi ništa neobično u mogućnosti da on bude predsjednik države, nasuprot Vladi koju sačinjavaju predstavnici druge političke strukture. Naprotiv, on smatra da bi to bio politički iskorak:

‘’To bi bio jedan odnos koji je nov u Crnoj Gori, imajući u vidu da imamo jedinstvo vlasti kao tradiciju. Mislim da je to donijelo dosta problema, Još je Monteskje proklamovao princip ‘podjele vlasti’ kao najbolji model, jer vlasti koje su podijeljene se međusobno kontrolišu. Ja se zalažem za autoritet funkcija i za to da institucije i njihovu snagu ne računamo po broju institucija, nego po autoritetu onih koji ih vode. Tako, ja priželjkujem da predsjednik Skupštine bude autonoman. Da predsjednik države aploutno bude autonoman, jer je izabran kao pojedinac. Da Vlada bude autonomna i da, iznad svega, pravosuđe bude autonomno. I da u toj podjeli vlasti, koje se međusobno kontrolišu, donesemo novi kvalitet u Crnoj Gori. Dakle, da donesemo nemogućnost otuđenja jedne institucije ili pojedinca, a pogotovo da onemogućimo da pojedinci budu van pravnog poretka, kakvih slučajeva imamo’’.

Lekić zaključuje da se osjeća spremnim, sposobnim i zrelim da pokaže institucionalnu kulturu i da u interesu države sarađuje, ali i da se konfrontira sa ostalim instutucijama sistema.
XS
SM
MD
LG