Linkovi

Pobeda vladajuće koalicije u Crnoj Gori


Glasanje na biračkom mestu u centru Podgorice
Glasanje na biračkom mestu u centru Podgorice

CEMI uzorak od 95 odsto: DPS-SDP 39 mandata, Demokratski front 20, SNP 9; Pozitivna Crna Gora 7, Bošnjačka stranka 3 mandat

Koalicija za Evropsku Crnu Goru osvojila je 45,7 odsto glasova, i imaće relativnu većinu u crnogorskom parlamentu objavio je večeras CEMI objašnjavajući da se radi o uzorku od 95 odsto.

CEMI je saopštio da je Demokratski front je osvojio 23,8 odsto glasova, SNP 10,6 a Pozitivna 8,9. Iznad cenzusa je i Bošnjačka stranka koja ima 4,5 odsto. Iz te NVO su saopštili da su u konačnom rasporedu političkih snaga moguća manja ostupanja, jer je sporan jedan mandat.

Dobri rezultat BS-a i Pozitivne predstavljaju ujedno i najveća iznenađenja izbora. Bošnjačka stranka je aktuelni koalicioni partner koaliciji DPS-SDP. CEMI je objavio da je na izbore izašlo 70,3 odsto birača. Ta nevladina organizacija je objavila i procjene mandata po kojima DPS-SDP na tom uzorku ima 39 mandata, DF 20. SNP 9 a Pozitivna 7 mandata. Bošnjačka stranka na tom uzorku ima 3 poslanika.

Parlamentarni status prema tom uzorku imaju još HGI, Forza i Albanska koalicija sa po jednim poslanikom. Ostale stranke su ispod cenzusa. Manjinske stranke su osvojile prema tom uzorku ukupno 6 mandata. DPS-SDP vladu može formirati sa Bošnjačkom strankom ali i sa HGI i albanskim strankama.

"Kao što smo i obećali, pobijedili smo. Crna Gora ide naprijed. Želim da vas obavijestim da smo sa, još uvijek neprebrojanim svim glasovima, ali vrlo izvjesno, ubjedljivo najjača koalicija. Koalicija koja je osvojila duplo više mandata, od prvog sljedećeg učesnika na ovim izborima ", ovim riječima je predsjednik DPS-a Milo Đukanović pozdravio oko hiljadu simpatizera, okupljenih u bivšoj zgradi Vlade.

Đukanović je kazao da „imaju sve uslove da od sjutra rade na formiranju Vlade, koja će nastaviti uspješno da vodi Crnu Goru kao EU“.

"Želim sa vama da podijelim dva kurioziteta: prvi, da vladajuća koalicija je vjerovatno jedina vladajuća koalicija u Evropi koja je uspjela da u godinama teške krize, sačuva povjerenje i nastavi da vrši vlast. I drugi, ne manje važan, je da smo na ovim izborima osvojili više glasova nego 2009 godine", istakao je predsjednik DPS-a.

Đukanović je kazao da je vladajuća koalicija 2009.godine osvojila 168 hiljada glasova, a na ovim parlamentarnim izborima - preko 180 hiljada.

"Naša politika je opravdala povjerenje građana. Želim da se zahvalim svim građanima koji su, bez obzira na izborno opredjeljenje, učestvovali u kulturnoj i demokratskoj kampanji, i doprinijeli u pojačavanju utiska o Crnoj Gori kao demokratskoj zajednici", zaključio je Đukanović.
XS
SM
MD
LG