Linkovi

CG garantuje za kredit EBRD


Potpisivanje ugovora predstavnika Vlade CG i Evropske banke za obnovu i razvoj o garancijama za kredit (gov.me)
Potpisivanje ugovora predstavnika Vlade CG i Evropske banke za obnovu i razvoj o garancijama za kredit (gov.me)

Predstavnici Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj potpisali su Ugovor o garanciji u iznosu od 20 miliona EUR, za kredit koji je ta finansijska institucija odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu.

Od tog novca izgradiće se visokonaponski kabal, kao bitan preduslov za izgradnju podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Ugovor su potpisali ministar finansija Radoje Žugić i viši savjetnik za energetiku u EBRD, Ijan Braun. Žugić je nakon potpisivanja kazao da se država pojavljuje u ulozi garanta za kredit između EBRD i CGES-a, u cilju realizacije važnog razvojnog projekta.

“To pokazuje određenje ekonomske politike Vlade da garancije izdaje samo za razvojne projekte i one koji nose minimalni rizik potencijalnog pada na teret budžeta”, rekao je Žugić.

To je, kako je dodao, važan segment koji se odnosi na izgradnju visokonaponskog kabla na relaciji Tivat-Pljevlja kojim će se osnažiti napajanje crnogorskog primorja i stabilizovati mreža.

“To je preduslov za izgradnju podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, važnog razvojnog projekta. Ovim potpisom na datu garanciju iskazujemo i snažno partnerstvo sa EBRD”, ocijenio je Žugić.

Direktor kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Đulio Moreno saopštio je da je današnje potpisivanje bitan početak za jedan od najznačajnijih projekata u Crnoj Gori koji je ta banka do sada podržala.

“Nije bilo lako da dođemo do ovoga dana zato što je projekat vrijedan skoro oko jednu milijardu EUR u ukupnom iznosu. Nadamo se da ćemo ovakav dan ponoviti još dva puta u naredne dvije godine, jer je ukupno učešće EBRD u finansiranju ovog projekta 60 miliona EUR”, rekao je Moreno.

Moreno je rekao da projekat ima i određenu specifičnost zato što postoje dvije komponente, odnosno prisutna je podrška privatnog sektora i države.

“Ovo je prvi put za EBRD da je potpisao vrstu kreditiranja sa te dvije karakteristike”, zaključio je Moreno.

Italijanska kompanija Terna je sa crnogorskom Vladom i CGES-om u novembru 2010. potpisala Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije. Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona EUR i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.
XS
SM
MD
LG