Linkovi

CG: Đukiću ekstradicioni pritvor


Borivoje Đukić
Borivoje Đukić

General Borislav Đukić, za kojim je zagrebački Interpol raspisao raspisao međunarodnu potjernicu uhapšen u subotu, a dalji koraci su u naležnosti pravosudnih organa.

Službenici Uprave policije Crne Gore uhapsili su u subotu na tivatskom aerodromu srpskog generala Borislava Đukića, za kojim je zagrebački Interpol raspisao raspisao međunarodnu potjernicu. Crnogorski ministar policije Raško Konjević rekao je da je u pitanju međunarodna obaveza Crne Gore.

Hapšenje generala Borislava Đukića, u subotu na tivatskom aerodromu, obavljeno je radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti počinjenog od avgusta 1991. god. do kraja 1993. godine na teritoriji Hrvatske.

On je u nedjelju priveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji mu je nakon saslušanja odredio ekstradicioni pritvor.

General Borislav Đukić uhapšen je po potjernici Interpola, a dalji koraci su u naležnosti pravosudnih organa, kazao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

On je, upitan da prokomentariše pojedine negativne reakcije na hapšenje Đukića, kazao da je on lišen slobode shodno potjernici Interpola Zagreb.

"Mi smo dio Interpol sistema i prethodne dvije godine značajno smo unaprijeđivali naša postupanja na graničnim prelazima, dodatno se uvezujući u realnom vremenu sa onim što su zahtjevi Interpola u tom segmentu“, kazao je Konjević na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, to postupanje je shodno tom dijelu međunarodnih obaveza i raspisane potjernice.

"I to je sve što je u nadležnosti Uprave policije, odnosno ministarstva. Sve dalje je u nadležnosti pravosudnih organa i za sva druga postupanja, u tom i svakom drugom sličnom slučaju, najbolje je da potražite odgovor kod nadležnih pravosudnih organa“, kazao je Konjević.

Upitan da prokomentariše medijske navode da je Đukić uhapšen pošto je završio sa ljetovanjem u Crnoj Gori, a ne po ulasku u Crnu Goru, Konjević je rekao da ne bi govorio o detaljima i da je Uprava policije zvanično saopštila sve ono što su smatrali da je potrebno da javnost u tom dijelu zna.

Crnogorsko Ministarstvo pravde nije primilo zahtjev koji se odnosi na izručenje generala Borislava Đukića koji je uhapšen u Crnoj Gori po potjernici Interpola Hrvatska.

Hapšenje generala Đukića razlog je za brojne reakcije u Crnoj Gori. Izdvajamo onu Nove srpske demokratije koja je saopštila da je hapšenje generala Borislava Đukića skandalozno, i pokazuje da crnogorska vlast ima selektivan i na politikantskim motivima zasnovan pristup kada su u pitanju hapšenja i deportovanja ljudi koje potražuju druge države.

XS
SM
MD
LG