Linkovi

CG: Dijalogom do prihvatljivog rešenja


Prevlaka (rtcg.me)
Prevlaka (rtcg.me)

Hrvatski premijer kazao je da je Crna Gora za istraživanje nafte i gasa odredila područja koja nisu njena, dok je crnogorska vlada saopštila da je spremna da nastavi dijalog o prihvatljivom rešenju za obje države

Crnogorska Vlada spremna je da u duhu dobrosusjedskih odnosa nastavi dijalog kojim bi se došlo do prihvatljivog rješenja za Crnu Goru i Hrvatsku kada su resursi Jadrana u pitanju, saopšteno je iz Vlade. Prethodno, hvatski premijer Zoran Milanović optužio je Crnu Goru da je, za istraživanje nafte i gasa, markirala neka područja koja nisu njena

Crnogorska Vlada spremna je da u duhu dobrosusjedskih odnosa nastavi dijalog kojim bi se došlo do prihvatljivog rješenja i za Crnu Goru i za Hrvatsku kada su resursi Jadrana u pitanju, bez prejudiciranja konačne državne granice, saopšteno je iz Vlade.

Prethodno, hrvatski premijer Zoran Milanović kazao je da je Crna Gora za istraživanje nafte i gasa odredila područja koja nisu njena, već pripadaju Hrvatskoj:

“Ako to shvatimo samo kao početak nekakve arbitraže između Hrvatske i Crne Gore, biće dobro. Ako je to nekakav tvrdi stav Crne Gore, onda će morati to da promijene. Ako se budemo previše boli rogovima na deblu, neće imati koristi ni Hrvatska ni Crna Gora jer će investitori odustati”, rekao je on.

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici donijela odluku o izmjeni Odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, kako bi se, objašnjeno je, preciznije uskladila sa međunarodno važećim dokumentom - Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine.

Tom odlukom, iz blokova koji su obilježeni za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika izuzet je dio površine u teritorijalnom moru, koji je obuhvaćen navedenim Protokolom, a koji se nalazi u području privremene jurisdikcije.

Vlada navodi da je hrvatska strana u svojoj zvaničnoj mapi prikazala blokove za istraživačke i eksploatacione ugovore u području koje Crna Gora smatra spornim-površine oko 1.800 kilometara kvadratnih, ali da dvije države nisu razgovarale o njegovom razgraničenju. Podsjećaju i da sporni hrvatski tender još nije povučen iako je to od njih zahtijevano.

Profesorica Međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Podgorici Ivana Jelić kaže da je Hrvatska time učinila potez koji nije pravno utemeljen i da je ulaskom u sporno područje, izašla iz privremenog Protokola o Prevlaci.

Vlada Crne Gore je, navode, spremna na dijalog oko anagažovanja odgovarajuće međunarodne instance kako bi se pokrenuo postupak trajnog razgraničenja.

XS
SM
MD
LG