Linkovi

CG: Baza podataka o dečjoj zaštiti


Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković (C) predstavlja projekat baze podataka o dečjoj zaštiti (Biro)
Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković (C) predstavlja projekat baze podataka o dečjoj zaštiti (Biro)

Baza podataka o dječijoj zaštiti, projekat koji je danas predstavljen u Podgorici, obezbijediće pouzdane informacije o djeci i njihovim potrebama

Takođe će predstavljati jedan od najvažnijih intrumenata pomoću koga će država pomoći najugroženijima.

Šef predstvaništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks naveo je da prikupljene informacije uključuju širok spektar podataka i pokazatelja, kao što su broj djece na evidenciji centara za socijalni rad, na hraniteljstvu, odnos broja djece sa i bez smetnji u razvoju smještenih u institucije.

"Informacije o djeci prikupljaju se od lokalnih centara za socijani rad u direktnom kontaktu sa porodicama, a podaci se šalju u centralnu bazu podataka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja", objasnio je Perks na predstavljanju Nacionalna baza podataka o dječjoj zaštiti u Crnoj Gori.

Prema riječima Perksa, sistematizovano prikupljanje podataka i njihova analiza povećaće efikasnost i kvalitet rada u oblasti socijane zaštite. On je naveo da vjeruje da će to dugoročno uticati na živote djece i porodica, a posebno onih najugroženijih.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je Baza podataka o dječijoj zaštiti postavljena u tom Ministarstvu i svim centrima za socijalni rad u januaru ove godine.

"Ta baza će obezbjediti precizne i pozdane podatke o karakteristikama i potrebama djece, koja su u kontaktu sa sistemom socijalne zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou", rekao je Bošković.

On je rekao da će dobijeni podaci poslužiti za potrebe različitih analiza i pripremu planova i programa na državnom nivou, ali za kontrolu kvaliteta pruženih usluga na nivou svake opštine.

Šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis kazao je da je međunarodno iskustvo pokazalo da Baza podatka o dječijoj zaštiti može biti veoma kompleksan proces.

"Baza podataka će biti korisna jedino ako se stalno ažurira, a to zavisi od zaposlenih u socijalni centrima, koji treba da je koriste stalno i da informacije koje u nju unose pažljivo provjere kao bi ona bila pouzdana", rekao je Lis.

Podaci iz Baze o dječijoj zaštiti biće prezentovani početkom 2014. godine.
XS
SM
MD
LG