Linkovi

Dogovor CG i BiH o razgraničenju


Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović
Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović i predsednik Crne Gore Filip Vujanović

Sporazum o razgraničenju Crne Gore i Bosne i Hercegovine biće potpisan krajem avgusta u Beču, saopšteno je nakon sastanka crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem.

Vujanović i Čović sastali su se u Tivtu gdje su razgovarali o odnosima dvije države koje, kako je ocijenjeno, nije pokvarila ni nedavna polemika oko pitanja Sutorine.

Vujanović je novinarima kazao da je na sastanku konstatovano da je to pitanje, koje je izazvalo blagi zastoj u odnosima dvije države, arhivirano.

“I da ćemo krajem mjeseca biti prisutni potpisivanju Sporazuma o granici koji će potpisati članovi naše dvije vlade”, rekao je Vujanović.

On je precizirao da će to biti uvodni dio Bečkog samita koji je posvećen afirmaciji evropskih integracija i projektima infrastrukture.

“Bila je ovo prilika da zajednički podržimo i ohrabrimo projekte dvije vlade, kao i vlade regiona zapadnog Balkana, da iskoristimo te projekte, obezbijedimo njihovo finansiranje i dobru dinamiku, i da svi zajedno zaželimo da se Evropska unija snažnije uključi u regionalno povezivanje”, naveo je Vujanović.

Čović je kazao da je posebno značajno što će Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom biti prvi koji BiH potpisuje sa nekim od susjeda.

“Ratifikacijom ovog Sporazuma i njegovim potpisivanjem definitivno se rješava granica između naše dvije države”, rekao je on.

Čović je kazao da je Crna Gora napravila veliki iskorak na evropskom putu.

“Mi je moramo sustizati, i naše opredjeljenje je vrlo jasno – evroatlantski put BiH, drugog puta nema”, dodao je on i poželio Crnoj Gori da već ove godine “završi svoj NATO put”.

Vujanović je dodao da je Crna Gora spremna da sličan sporazum uskoro potpiše i sa Kosovom, na osnovu granične linije koju je utvrdio Ustav iz 1974. godine:

“Mi smo spremni odmah da ga potpišem i nadam se da ćemo naći način da to učinimo. To pokazuje da mi kvalitetno rješavamo osjetljiva pitanja. Važno je da se iz Beča uputi poruka da je pitanje granica pitanje koje smo sami spremni da riješimo”, kazao je crnogorski predsjednik.

Vujanović se nada da će opravdanost tako utvrđene granice razumjeti i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG