Linkovi

Sporazum Crne Gore i BiH o izručenju


Potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Crne Gore Duško Marković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak ppotpisuju Ugovor o izručenju
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde i ljudskih prava Crne Gore Duško Marković i ministar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak ppotpisuju Ugovor o izručenju

Nakon Srbije, Hrvatske i Makedonije, Crna Gora potpisala ugovor o izručenju državljana i sa Bosnom i Hercegovinom

Ugovor o izručenju sopstvenih državljana, koji su danas potpisali predstavnici Crne Gore i Bosne i Hercegovine, unaprijediće saradnju dvije države i mehanizme za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca, saopštili su potpisnici tog dokumenta.

Ugovor su u Podgorici, potpisali ministri pravde dvije države, Duško Marković i Bariša Čolak. Marković je kazao da je to četvrti ugovor o izručenju koji je Crna Gora potpisala, nakon onih sa Srbijom, Hrvatskom i Makedonijom koji se veoma dobro realizuju.

"Ovo je nastavak naših aktivnosti i napora da unaprjeđujemo mehanizme i alate za borbu protiv kriminala i korupcije, kao našeg ključnog, ne samo nacionalnog, nego i regionalnog izazova”, rekao je on.

Potpisivanje tog sporazuma je, kako je naveo, garancija da su Crna Gora i BiH spremne, ne samo da primjenjuju, nego i uspostavljaju evropske vrijednosti i standarde u jačanju kapaciteta i unaprjeđenju politika i rezultata, kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca. Marković je istakao da Crna Gora i BiH sarađuju na više nivoa, i kada je u pitanju pravosudna, i policijska i tužilačka saradnja.

"Često organi dvije države razmjenjuju podatke telefonom, mejlovima pa i na neposrednim sastancima, što čini efikasan mehanizam borbe kriminala i korupcije. To je u posljednje vrijeme rezurtiralo krupnim zajedničkim akcijama hapšenja i procesuiranja ozbiljnih kriminalnih organizacija, posebno kad je u pitanju promet droge", naveo je on.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak je kazao da je Ugovor sa Crnom Gorom prvi te vrste koji BiH potpisuje sa nekom od susjednih zemalja.

"Vrlo je važno da mi u regiji sami pravimo iskorake, i mislim da u tome uspijevamo. Nadam se da ćemo do kraja godine sa svim državama potpisati ovakve sporazume, već krajem mjeseca to ćemo učiniti sa Hrvatskom, a nadam se ubrzo i sa Srbijom i Makedonijom", rekao je on.

Čolak je kazao da je uvjeren da će Ugovor doprinijeti uspješnoj borbi protiv svih vidova kriminaliteta, prije svega protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.
XS
SM
MD
LG