Linkovi

Hapšenja u Budvi


Hapšenja u Budvi

U Budvi je sprovedena opsežna akcija hapšenja, u kojoj su privedeni predsjednik i potpredsjednik te opštine i desetak njihovih saradnika

Uprava policije privela je jutros gradonačelnika Budve Rajka Kuljaču i njegovih desetak saradnika. Među privedenima je i potpredsjednik opštine Budva Dragan Marović, brat odlazećeg vicepremijera Svetozara Marovića.

Kuljaču, Marovića i još desetak njihovih saradnika saslušala je u toku dana specijalna državna tužiteljka za organizovani kriminal Đurđina Ivanović, koja ih tereti za djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Administrativni odbor crnogorske Skupštine danas popodne skinuo je, na zahtjev Vrhovnog državnog tužioca, imunitet poslaniku Đukanovićeve Demokratske partije socijalista Đorđiju Pinjatiću, koji je prethodno uhapšen sa pomenutom grupom.

Nakon konsultacija o novom mandataru Vlade, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i odlazeći premijer Milo Đukanović nijesu danas željeli da komentarišu hapšenja budvanskih funkcionera, navodeći da je to u nadležnosti državnih organa.

Vujanović je kazao da ne komentariše krivične postupke.

‘’Smatram da je pravosuđe nezavisno i u svim fazama samostalno odlučuje. Nijesam, niti ću komentarisati krivične postupke vrednujući svoj odnos predsjednika države prema nezavisnosti pravosudnih organa’’.

Đukanović je kazao da je taj slučaj ne komentariše i da je to u nadležnosti državnih organa.

‘’Upoznat sam sa tim prije nekoliko sati. Treba sačekati da oni koji su za to nadležni daju informacije za javnost’’, rekao je Đukanović.

Privođenje funkcionera budvanske opštine, inače, uslijedilo je nakon što je procesuirana krivična prijava Mreže za afirmaciju nevladinog sektora od prije tri godine, zbog slučaja zloupotreba u izgradnji apartmanskoh naselja Zavala u Budvi.

No, u MANS-u kažu da su privedeni, kako su kazali, “sitne ribe” u odnosu na primarno prijavljenog - Svetozara Marovića.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da državni organi treba da rade svoj posao.

’SNP neće komentarisati nešto što je vezano za dešavanja kojih će Crna Gora očigledno biti puna u narednom period. Za one koji su uhapšeni u poslednjoj akciji, kao i za sve, važi princip nevinosti, odnosno da niko ne može biti kriv dok se ne dokažu djela za koja se optužuje’’.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozdravio je privođenja funkcionera budvanske opštine, ocjenjujući da se te akcije moraju odnositi i na osobe koji su osmislili i kreirali sistem korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

’Imam malu rezervu jer do sada kada je policija pokušala da preko noći napravi neke spektakularne akcije to se završavalo ili nedostatkom dokaza ili vrlo problematičnim presudama ili poništavanjem prvostepenih presuda’.

On je kazao da sa aspekta evropskih integracija uhapšeni u poslednjoj akciji u Budvi su stine ribe, koje možda vode ka krupnim. Inače, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori politički je zahtjev Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG